Свободно време

5 правила за безопасно пътуване с такси

Как да намалите риска от заразяване

08.07.2020г. / 10 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тесните пространства, в които прекарвате по-дълго време в компанията на други хора, са с повишен риск от инфекция с различни вируси. Едно такова пространство е таксито. Ако ви се налага да пътувате с такси, но се притеснявате, че шофьорът или повърхностите в таксито могат да представляват риск за здравето ви, ето какви 5 прости мерки да вземете.

Съвети за безопасно и приятно пътуване в напреднала бременност

Носете маска

В такситата пътуват всякакви пътници един след друг, понякога и в компания от по няколко човека. Това може да повиши риска от вирусни инфекции в тясното пространство на колата. Затова е по-добре да носите маска, която да ограничи и намали досега на устата и носа ви с потенциалните вирусни частици, циркулиращи във въздуха в автомобила.

Дезинфекцирайте ръцете

Когато влезете в таксито, избягвайте излишно докосване на повърхностите вътре. Ако все пак се наложи, дезинфекцирайте ръцете си с подходящ дезинфектант преди да докоснете лицето си или ваш личен предмет.

Всички места в автомобила, които също се нуждаят от дезинфекция

Отворете прозореца

Една от най-добрите мерки, които можете да вземете, за да намалите риска от заразяване, е чистият въздух. Когато се качите в такси просто свалете прозореца и дишайте чист въздух. Това дава добра възможност за циркулация на свеж въздух.

Седнете на задната седалка

За да си осигурите достатъчно разстояние между вас и шофьора е добре да не сядате до него, дори да ви се струва по-удобно, а да седнете на задната седалка. Така ще има отстояние от поне 1 метър между вас и шофьора, а като прибавим и отворения прозорец и личните ви предпазни средства, това намалява риска от потенциална зараза.

Подредба на колата според фъншуй

Погрижете се сами за личните си вещи

Ако искате да намалите още повече риска от инфектиране, не позволявайте на шофьора да докосва багажа ви. Сами се погрижете за чантите си, като ги държите в себе си или близо до себе си, или ги внасяте и изнасяте сами от багажника без той да ги докосва.

Коментирай