Свободно време

Гледайте емблематичното предаване „Умно село“ в ефира на Bulgaria ON AIR

Поредицата филмови портрети ще се излъчва всяка неделя от 19,30 часа

08.07.2020г. / 14 58ч.
Мария Дуковска
Гледайте емблематичното предаване „Умно село“ в ефира на Bulgaria ON AIR

Националната политематична телевизия Bulgaria ON AIR дава нов живот на знаменитата поредица от документални филмови портрети на български артисти и интелектуалци „Умно село“. Тя е едно от малкото предавания, които се задържат в национален ефир в продължение на над 20 години.

Редовното ѝ излъчване започва през 1999 г., а заглавието е вдъхновено от едноименния анимационен шедьовър на художника Доньо Донев. Уникална в своя авторски почерк, с артистизъм, чувство за хумор и смес от документалност и фикция, „Умно село“ разказва за лица и събития, градили духовните пластове на нацията. Заради големия си принос през годините, поредицата постепенно се превръща в нов Златен фонд на българската култура.

Колекцията портрети за значимите личности, оставили отпечатъка си в историята ни, тръгва в ефира на Bulgaria ON AIR на 19 юли и ще се излъчва всяка неделя, от 19:30 часа. Съсценаристи, продуценти и режисьори на филмите са Владимир Люцканов и Антоанета Бачурова.

„Историите от „Умно село“ – това всъщност са историите на едни хора, които живеели на едно място и видели голям зор с разни неща, които им се случвали…“, представят шеговито поредицата нейните автори, перифразирайки великия Доньо Донев, който дава името на „Умно село“.

„Във времена на дефицит на идеали и авторитети, аудиторията има нужда от срещи с хората, градили духовния пласт на нацията. „Умно село“ работи за запазване на паметта, за напомнянето, че сме част от една стойностна национална традиция. Радваме се, че поредицата се завръща именно в ефира на Bulgaria ON AIR – телевизия, която от години дава трибуна на качествените проекти в сферата на изкуството и културата“, сподели авторът на „Умно село“ Антоанета Бачурова.

Въздействащите документални разкази за красотата на таланта, историите, чувствата и преживяното в изкуството и в живота, гледайте от 19 юли, всяка неделя, от 19:30 часа.

Коментирай