Свободно време

Венета Евтимова: Йога повдига духа, радостта и балансира енергията в тялото

Инструкторът Венета Евтимова разказва за ползите от йога и нейният терапевтичен ефект върху тялото и душата

03.09.2020г. / 09 01ч.
Мария Дуковска
Венета Евтимова. Снимка: личен архив

Венета Евтимова. Снимка: личен архив

Венета Евтимова е йога инструктор с разнообразни интереси. Влюбва се в йогата още в юношеска възраст и от години се занимава с полезните практики, макар и с няколко прекъсвания във времето. Постепенно стига до този период в живота си, в който йогата заема централно място и ѝ доставя не само искрена радост, но и споделя, че не си представя как би могла да живее без нея. 

Освен с йога, Венета се занимава и с карти Таро, изучавайки тяхната символика и начините за работа с тях. Венета е автор и на едноименната рубрика за карти Таро в Az-jenata.bg, в която тегли всеки ден различни комбинации от карти и чете каква е енергията на деня.

С удоволствие ви представяме тази вълнуваща дама, която има какво да ни разкаже за йогата, за нейните начини да ни помага да се чувстваме по-добре и в тялото, и в душата си, както и да намерим хармонията в живота си. Приятно четене.

Как се случи любовта ти към йогата? С какво се занимаваше преди нея и кога реши да я избереш за свое занимание?

Започнах да се интересувам от йога още в юношеските си години, благодарение на една книга за йога, която намерих вкъщи. Започнах да изпълнявам упорито всеки ден асаните, защото много ми се искаше да успея да направя някои от по-трудните. Оттогава няколко пъти съм прекъсвала поради учене, работа, семейство и съм се завръщала след това. 

По-скоро йога ме избра, защото аз бях доста срамежлива и никога не ми е било мечта да водя групи по каквото и да е. Чувствах се неудобно да говоря и показвам пред хора. Но различни обстоятелства сами ме насочиха по този път. 

Каква йога преподаваш?

Класическа хатха йога и йогалатес.

Какви са най-големите ползи от йогата, специално за жените?

Вероятно няма да успея да изредя всички ползи, но ето най-основните. 

Тялото става по-гъвкаво, по-силно и по-здраво. Асаните масажират жлезите с вътрешна секреция, поддържат хормоналния баланс и метаболизма на високо ниво. Оставате младолики за по-дълго време, предпазвате се от болести и дори може да излекувате някои. Поддържате ставите, сухожилията и гръбнака здрави. Поддържате и нервната система, защото йога има много техники за успокояване и релаксация. Ставате осъзнати за собственото тяло, намирате по-лесно баланс между всички задачи, които трябва да изпълнявате в ежедневието. 

Много жени се интересуват дали биха могли да отслабнат, благодарение на йогата. Какво е твоето мнение?

Да, биха могли. Но ако става въпрос за отслабване трябва да се намери причината, защото може да е на емоционална почва или хормонална, и тогава практиките по йога е добре да се съчетаят с хранителен режим, начин на живот и също има значение каква йога ще изберем. Например ако качването на килограми е придружено от изтощени надбъбречни жлези няма да е добре да се правят динамични и силови практики, и те по-скоро ще имат обратен ефект. Затова е много важно да се установи причината. 

Знаем, че хората, които се занимават активно с йога, се хранят и по определен начин. Какви храни включва твоето меню?

Не мисля, че се храня по-различно от останалите хора, но избягвам да ям полуготови храни, опаковани, с много консерванти и подобрители. Газирано не пия, бутилирани плодови сокове също. За добро или зло, живея в града и нямам възможност да ям изцяло чиста храна. 

Медитацията е част от йогата. Следейки потока от информация, често попадаме на съвети за справяне със стреса, които я включват. Можем ли да се научим да медитираме, ако не посещаваме клас по йога?

Да, може. 

Свързани статии

Какво ти дава йогата?

Йога ми дава свобода, стимулира ме творчески, поддържам здравето и духа си с нея. Среща ме с прекрасни хора и ме води на невероятни места. Не знам какво бих правила без йога. Не си го представям. 

Как ти се отрази ситуацията с COVID-19? Наложи ли се да преподаваш онлайн през последните месеци?

Не ми се отрази добре, защото не можех да работя. Разбирам тревогата на световните лидери, но като цяло за мен реакцията беше неадекватна. Затварянето и ограниченията доведоха до избухването на голямо напрежение навсякъде по света. В момента хората се струпват на едно място и протестират, не само в България, а това е точно обратното на мерките за безопасност. И щом за мен това беше ясно още тогава, когато ни затвориха, не вярвам, че не е било ясно и на световните лидери. Надявам се да се намери балансирано и мъдро управление на тази криза, както и скоро да има лечение и ваксина. 

Да, водех онлайн, и това донякъде е решение. Но нищо не може да замени живия контакт с хората. 

Разкажи ни за терапевтичните ползи от йогата, може ли да помогне на хора, преминали през тежки заболявания?

Йога повдига духа, радостта, балансира енергията в тялото и затова може да помогне на хора преминали през тежки заболявания. Освен това заздравява и възстановява физически тялото. 

Освен с йога, се занимаваш и с четене на карти Таро. Как се появи интереса ти, разкажи ни повече за тях.

 Интересът ми към таро също се появи отдавна, още в юношеските ми години. Тези карти вълнуват почти всеки, защото хората се привличат силно от мисълта, че бъдещето може да бъде предсказано. Всъщност бъдещето е в нас и ние го предсказваме постоянно с нашите действия и мисли. Докато таро е по-скоро инструмент за осъзнаване на всички аспекти на дадена ситуация и отношения. Те ни помагат да се огледаме в другите, но най-вече в себе си и да променим неработещите и нездравословни модели. Таро е инструмент на интуицията, с който тя може да ни каже нещо, което съзнателният ум не иска да допусне и затова остава невидимо за нас. 

Какво можем да разберем за себе си и живота си чрез картите Таро?

 Можем да разберем, че ситуациите, които преживяваме, че отношенията, в които влизаме не са нещо уникално. Това са отношения и ситуации, които следват човешкия живот още от дълбока древност. Картите могат да обхванат човешките взаимоотношения и да ги осветлят чрез мъдростта на поколенията дошли преди нас. Нито любовта, нито предателството, нито изневярата са нещо уникално, а в нас е силата да преодолеем тези кризи и да излезем по-силни и мъдри от тях. 

Могат ли да ни помогнат картите Таро в любовен аспект?

Могат да ни помогнат, ако осъзнаем уроците на всяка карта, която ни се падне. Картите нито могат да накарат някого да ни обича, нито могат да променят нещо. Те не притежават такава сила, но ако се вслушаме в уроците, които могат да ни дадат, тогава може да подобрим отношението към себе си, партньора и връзката си. 

Твоето послание към читателите на Az-jenata.bg?

Да следват сърцето си и да отделят всеки ден време за неща и хора, които обичат. 

* * *

Венета Евтимова е един от лекторите във влога на Az-jenata.bg "Ето как". Очаквайте първия епизод с нея, посветен на темата "Женска енергия", който ще се излъчи на 8 септември (вторник) от 15.30 часа в сайта Az-jenata.bg и Фейсбук страницата на сайта.

В този епизод Венета ще разкаже как йогата може да ни помогне да събудим женската си енергия и по какви начини да я използваме, а в края на лайфа ще изтегли комбинация от карти Таро, подарък за зрителите.

Коментирай