Свободно време

Как да научим децата на основните правила за безопасно движение на пътя?

Най-важните правила, които децата трябва да знаят и да спазват

10.11.2020г. / 07 57ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Каране на тротинетки, ролери и велосипеди – това са забавления, които децата обожават. Но докато играят с техните любими детски превозни средства, за нас родителите остава притеснението как пресичат, дали няма да изскочат на някоя оживена улица (много вероятно) и как се държат на пътя като участник в движението.

За жалост, всеки от нас знае какви са рисковете от неправилното пресичане и колко опасно би могло да е всяко едно разсейване, особено при децата, които често тичат или играят в близост до улица.

За да бъдат децата ни подготвени от най-ранна възраст за това предизвикателство, е важно да разговаряме с тях на тази тема и да им демонстрираме спазването на правилата за движение чрез своя личен пример.

За малките деца най-авторитетните личности в живота им са родителите и учителите. От това уравнение не бива да се изключва нито ролята на родителите, нито на педагозите, а напротив, те следва да работят в екип. Само тогава бихме могли да се надяваме децата ни да получат необходимите знания как следва да се държим на пътя и какви са различните роли – на пешеходец, пътник и водач на моторно превозно средство или колело.

Как да научим децата на основните правила за безопасност?

Учете ги да пресичат на пешеходни пътеки. Това е едно от най-важните неща, които децата следва да знаят от най-ранна детска възраст. Безразборното пресичане, без да се съобразяваме с пешеходните пътеки ще обърка детето и ще създаде сериозна трудност за неговото приучаване към общите правила за безопасност.

Това, на което е задължително да акцентирате, когато говорите с детето е, че не всеки водач се съобразява с правилата и е възможно да не спре на пешеходна пътека. Затова децата, а и възрастните винаги трябва да са внимателни, когато пресичат.

Обяснете им основните сигнали, които водачите подават в движението. За да е по-забавно и лесно за запомняне за децата, можете да го направите под формата на игра – докато шофирате да обясните на децата за различните сигнали, които водачите подават на останалите участници в движението, както и за светофарите и тяхната роля в движението. За да имат стимул децата да ги научат, можете да играете, докато пътувате – децата да казват всеки път, когато някой участник не подава сигнал или не спазва правилата за движение, като така ще трупат точки и съответно ще получат някаква малка награда.

„Не тичай на улицата!“. Често го казвате, нали? Това е едно от съществените правила за безопасност, но всеки родител ще признае, че е най-трудното за научаване, защото кое дете не обича да тича? Така е, децата нямат спирачки гласи известната фраза, но родителят е авторитетът, който трябва да възпита детето да не тича, когато е на улица, а да е много внимателно и предпазливо, когато наближи място за пресичане. Заредете се с търпение, защото този процес е бавен, изисква се постоянство и непрекъснато напомняне. 

За велосипедите с любов. Нима има дете, което да не обича да кара колело? Май не. Това спортно занимание е сред любимите забавления на хлапетата, но и крие големи рискове, ако не се внимава. Голяма част от децата започват да карат колело от ранна възраст, а нашата задача като родители е да се грижим те да са запознати с правилата за безопасност като: да проверят дали колелото е изправно; да носят винаги предпазна каска, по желание и наколенки; да карат на велоалея, когато има такава; да не карат колело, когато се стъмни.


Да не бързат. Децата са игриви и почти винаги бързат да се качат или да слязат от съответното моторно превозно средство, но това може да е опасно и рисково. Говорете с тях от малки колко е важно да не се бърза, когато се качват или слизат от кола/автобус и че трябва винаги да се оглеждат, преди да го направят.

Запознайте ги с онлайн уроците на кампания „Пресичам безопасно с TEDI“. Много често предприемаме грешна тактика да възпитаваме децата относно правилата на движение само чрез забрани, закани и предупреждения. Но този подход в много случаи действа отблъскващо и стряскащо за децата, и по-ефективно би било да ги подготвим чрез примерни ситуации, обяснени разбираемо за тях, на достъпен език и най-вече с визуализация. Децата възприемат нова информация много по-лесно, когато им се представя чрез картини или видео.

<iframe width="600" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/LSH3rFkbNwA" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Това е и идеята на образователната кампания „Пресичам безопасно с TEDI“, която цели обучение на децата по безопасност на движението по пътищата. Инициативата има за цел да обхване 30 училища в страната, а за да бъдат видеата интересни и грабващи вниманието на малките деца участва и тяхното любимо мече TEDI. Поради усложнената ситуация в училищата през настоящата учебна година, за учениците от начален курс е създаден онлайн мултимедиен урок в три части, който представя трите роли на децата като участници в движението по пътищата – пешеходци, водачи и пътници.  

<iframe width="600" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/7rKFDzw6xnU" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Учениците от началните класове ще усвоят важни правила за правилно поведение при пресичане на улици, при пътуване в автомобил и при управление на велосипеди и тротинетки. След урока те ще могат да попълнят и онлайн тест за проверка и затвърждаване на новите знания.

<iframe width="600" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/Fbhk1QRlQfI" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Над 8 000 деца от първи, втори и трети клас в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велинград и Ловеч ще вземат участие във виртуалния урок, разработен от „Тимбарк България“, съвместно с експерти от Министерство на образованието и науката и с инспектори от отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ на Министерството на вътрешните работи.

Коментирай
Свободно време