Свободно време

7 неща, които могат да се случат с тялото ви през зимата

Промени в организма, които се случват при студено време

06.12.2020г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ниските температури влияят на тялото и организма ни. Зимата предразполага към някои промени в тялото, които са характерни предимно за зимния период. През лятото тялото ни търпи съвсем различни промени. Някои от тях забелязваме, но за други не си даваме сметка. Например, през най-студеното време от годината сме по-склонни да отслабнем, но въпреки това погрешно смятаме, че през зимата напълняваме.

Какво се случва в тялото, когато тренирате прекалено?

Вижте кои са нещата, които се случват с тялото през зимата.

Езикът ви се движи повече от обикновено

Температурите на замръзване карат устните ви да изсъхват по-лесно. Изкушението да се облизвате постоянно надделява. Резултатът е сухи и напукани устни и лъжливо временно облекчение. Слюнката съдържа множество ензими, които карат допълнително устните да се пукат в комбинация със студеното време.

Може да се появят болки в зъбите

Ако имате чувствителни зъби, те неминуемо могат да реагират на студа. При прекалено студено време и продължително стоене навън е много вероятно нервните окончания в устната кухина да се раздразнят, което да причини поява на остра болка в зъбите.

Как зимата се отразява на сексуалния ни живот

Кръвната захар може да се повиши

Студеното време може да накара тялото ви да отделя хормони на стрес в опит да се стопли и да се съхрани от студа. Това кара нивата на кръвна захар по естествен път да се повишават вследствие на повишените нива на стрес. Най-доброто, което може да направите дори в студените зимни дни, е да излезете навън и да потренирате. Можете и просто да се разходите. Това ще нормализира нивата на хормоните на стреса, кръвната захар и инсулина.

Можете да отслабнете

Треперенето е биологичен механизъм, който има за цел да направи всичко възможно тялото ни да се съхрани и да не загине в студа. При треперенето се отделят огромни количества енергия от тялото в опит да се стопли. Това изисква огромен ресурс от калории. Ако треперите в студено време в продължение на 1 час, можете да изгорите дори повече калории, отколкото при стандартна тренировка.

Как да успокоите и хидратирате кожата през зимата?

Можете да получите повече бръчки

Зимата не е единствената виновница за бръчките ви. Факторите, които причиняват тези процеси на стареене са много. Но определено зимата ги ускорява. Студеният въздух изсушава кожата и пречи на естественото ѝ овлажняване. Дехидратацията може да ускори процесите на стареене. С подходящата козметика и хидратиращи кремове можете да противодействате на този процес.

Зрението може да се влоши

Здравето на очите ви може да е в по-голям риск през зимата, отколкото през лятото. Това се дължи на факта, че забравяме да носим слънчеви очила през зимата, които имат защитно и блокиращо покритие за ултравиолетовите лъчи. Те са не по-малко опасни през зимата. Освен това, сухият студен въздух влияе на очите, като ги дехидратира подобно на кожата, а това може да предизвика сухота и неприятни раздразнения в очите.

6 неща, които не трябва да правите с косата през зимата

Може да се дехидратирате по-лесно

През лятото сме жадни почти непрекъснато заради жегата. През зимата сме по-склонни да забравяме да пием вода и течности, което ни предразполага към дехидратация. Дори леката дехидратация може да предизвика редица проблеми в организма. Пийте повече вода и топъл чай, за да се предпазите от загуба на важни течности.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 3 години )
Притчи, мъдрости, цитати