Повечето съвременни хора водят заседнал начин на живот в различна степен. Някои не си дават сметка, че движението им е твърде малко и това може да окаже вредно влияние върху здравето им. Заседналият начин на живот и обездвижването повишават многократно риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, метаболитен синдром, като всички тези състояния се свързват с по-висок риск от смъртност.

До какви здравословни проблеми води заседналият начин на живот?

Ако не сте се замисляли дали начинът ви на живот е прекалено заседнал, има симптоми, по които можете да разберете. Те ще ви помогнат да промените ежедневието си и да подобрите здравословното си състояние.

Не отговаряте на здравните препоръки

Според Световната здравна организация всеки човек трябва да има средно по 150 до 300 минути аеробна физическа активност с умерен интензитет всяка седмица. Ако физическата ви активност е под тези здравословни граници, значи не се движите пълноценно и начинът ви на живот е заседнал.

Прекарвате половината от будните си часове в неподвижно седене

Ако през по-голямата част от деня седите на стол и не се движите, това е достатъчно голям фактор за обездвиженост. За да подобрите здравословното си състояние е необходимо да разпределите времето си така, че в будните часове, в които сте активни, да се движите в половината от времето. Ставайте и си правете малки почивки. Ходете пеша. Не ползвайте асансьор или ескалатор. Всички тези малки промени в начина на живот подобряват двигателната активност.

Още по темата

Чувствате се уморени през цялото време

Колкото по-малко се движите, толкова по-малко енергия ще имате. Противно на очакванията, обездвижването не ви прави отпочинали, а напротив – прави ви инертни, без енергия и с повишен риск от редица заболявания.

Промени в теглото и метаболизма

Ако седите или стоите повече, отколкото се движите, неминуемо това ще се отрази на тялото ви. Дори да се храните здравословно и да не консумирате вредни и висококалорични храни, липсата на движение може да създаде условия за забавен метаболизъм и напълняване.

Ужасяващите последици от работата в седнало положение

Не спите добре

Движението е най-естественият механизъм, подобряващ съня. Ако се движите редовно, правите упражнения, ходите пеша или казано накратко – изморявате тялото си физически, това ще окаже благотворно влияние върху съня ви.