Свободно време

„Операция История“ на 14 февруари: Скопие и Белград в „атака” срещу София

Обвиненията към българския народ ще коментира проф. Светлозар Елдъров

12.02.2021г. / 15 21ч.
Мария Дуковска
„Операция История“ на 14 февруари: Скопие и Белград в „атака” срещу София

Спорът между България и Северна Македония продължава да се задълбочава. Съвсем скоро видният сръбски учен и директор на правителствената сръбска Академия за национална сигурност проф. Драган Симеонович определи българите като „зверове“, които избиват всичко пред себе си. Острите му нападки бяха направени в контекста на зародилото се напрежение между съседните страни.

Имат ли основание думите му в исторически план и коментар над обвиненията към българския народ ще направи за предстоящото издание на „Операция История“ специалистът по балканска и военна история проф. Светлозар Елдъров. Той ще гостува в предаването на Росен Петров по Bulgaria ON AIR на 14 февруари, от 16:30 часа, за да направи кратка равносметка на отношенията между България и двете балкански страни от миналото.

„В Босилеград се случва онова, което в балканската история наричаме клане“, споделя проф. Елдъров. „Над 30 души мирно население, мъже, жени, деца са избити и около 300 къщи запалени. Но това е само един епизод“, допълва той.

Неделният епизод ще продължи с любопитната тема за тайните на тоталитарното управление и защо българите са най-малко запознати с историята от най-близкото минало. Специален гост в студиото ще бъде писателят Калин Тодоров, който е автор на популярни книги, посветени на задкулисието на социализма, прехода и Големия брат. Тодоров също така е и син на Станко Тодоров – човекът, бивш министър-председател на Народна република България по време на нейните златни години, председател на Народното събрание, член на Политбюро на ЦК на БКП, и за кратко държавен глава на Република България.

Всичко това и още много любопитни исторически факти – не пропускайте в предаването „Операция История“, тази неделя, от 16:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Коментирай
Свободно време