Свободно време

Изкуственият интелект в медицината ще повиши качеството на здравни услуги

Около това мнение се обединиха експерти по време на първото издание на мултимедийния проект на Bloomberg TV Bulgaria – Tech 21

08.03.2021г. / 13 44ч.
Мария Дуковска
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

Дигитализацията и изкуственият интелект са бъдещето на медицината, което ще доведе до повишаване на качеството на здравните услуги и персонализация на лечението. Около това мнение се обединиха водещи експерти от здравния и фармацевтичния сектор по време на първото издание на специалния проект на Bloomberg TV Bulgaria – Tech 21, което се проведе на 7 март. Специалистите очертаха няколко предимства при използването на нови технологии в медицината – те осигуряват достъп до труднодостъпни места в човешкото тяло; създават 3D визуализация и пространство, допринасят за ниска кръвозагуба и бързо възстановяване на пациентите.

Една от технологиите, която в бъдеще ще бъде неизменна част от ежедневието на пациенти и лекари, е телемедицината. Този тип дистанционна консултация с лекар е широко използвана в редица страни по света, докато у нас все още е изключение.

„В момента НЗОК изисква здравните консултации да бъдат „лице в лице“. Но COVID-19 катализира процеса на телемедицината. Има държави, в които се спират и плановите консултации, така че единственият шанс за пациентите е телемедицински консултации“, посочи д-р Александър Носиков, кардиолог от Аджибадем Сити Клиник Младост.

По думите му телемедицината ще допринесе за намаляване на броя болни от сърдечносъдови заболявания, защото тя премахва част от бариерите за пациентите – например да пътуват до лекаря. Освен това този вид консултация с медицински специалист ще промени начина по който се извършва лечението на пациенти със сърдечносъдови проблеми.

„Нищо не може да замени първичния преглед, когато се прави ехография осъществяваме връзка. Голяма част от вторичните прегледи и от проследяването могат да стават онлайн. Има и няколко типа консултации, които са много подходящи да бъдат извършвани онлайн – проследяването на високото артериално налягане и кръвните изследвания“, заяви д-р Носиков в разговор с водещата Живка Попатанасова, журналист от Bloomberg TV Bulgaria.

В България пациентите могат да изберат онлайн консултация с лекар чрез приложението Healthyco.

„Това е уеб и мобилно приложение, където пациентите могат да избират лекари, могат да качат образна диагностика, епикриза, а след това избират каква да бъде консултацията – видео или в писмена форма“, разкри в специалното студио на Tech 21 Кирил Кандиларов, съосновател и директор на Healthyco.

Идеята за приложението се зародила през 2014 година, след като много пациенти търсели второ мнение и консултация от специалист в чужбина. От 2019 година дигиталната платформа вече е факт. В момента компанията разработва нов продукт, свързан с кардиологията.

„Според Световната федерация на сърцето около 18 млн. души умират от сърдечносъдови заболявания всяка година. Най-голям проблем е хипертонията, като 46% от хората дори не подозират, че имат високо кръвно налягане. Продуктът, който предлагаме, е мониторинг точно на тези пациенти в домашни условия. След като си премерят кръвното налягане, качват резултатите в база данни и лекар ще им помага в режима, който им е назначен“, заяви Кандиларов.
Той е категоричен, че телемедицината ще повиши качеството на здравните услуги поради факта, че пациентите имат по-лесен достъп до медицински специалисти.

Дигитализацията е бъдещето и на стоматологията, коментира д-р Димо Даскалов, главен лекар на „Дентапрайм“.

„Важно е пациентите да осъзнават какви предимства осигуряват технологиите. Съчетавайки компютърния томограф, интраоралното сканиране и дигиталното сваляне на зъбен статус, дават на лекаря стабилна основа, върху която да стъпи и да изгради оптимален план за лечение“, обясни стоматологът.

В разговора се включи и Константин Боев, директор дигитални и многоканални стратегии в Astellas Pharma, който заяви, че дигиталното здравеопазване дава повече контрол в ръцете на пациентите. Сред останалите ползи от употребата на новите технологии са по-персонализираното лечение, по-лесен и евтин достъп до медицински специалисти и намирането на нови начини за справяне с болести. Новите технологии оказват положително въздействие и върху фармацевтичната индустрия, категоричен беше Боев.

„Във всеки един етап от създаването на лекарствата се прилагат нови технологии – както при предклиничните изпитвания, така и при клиничните изследвания. В процеса на клинични изпитвания има метод чрез изкуствен интелект, който симулира биологични процеси. По този начин се постига по-бърз процес на одобряване на лекарствата и стигането им до пациентите“, обясни Константин Боев.

За едно сравнително ново направление в лекарствената терапия – биотехнологиите, говори д-р Красимира Чемишанска, директор на Амджен България.
По думите ѝ през 50-те години на миналия век са били направени епохални разкрития в областта на биологията, които отключили развитието на биотехнологиите, познанието за човешката биология на молекулярно и генетично ниво.

„За тези около 70 години на развитие на това съвременно направление в лекарствената терапия се преобрази обликът на някои от най-тежките заболявания – онкологични, злокачествени заболявания на кръвта, ревматоидният артрит, диабетът. От тежки и смъртоносни заболявания те се превърнаха в хронични заболявания с добро качество на живот и дълга прогноза за живот“, коментира д-р Чемишанска.

По думите ѝ в последните 10 години сме свидетели на революция в областта на познанието в областта на човешкия геном, което повлиява и на развитието на биотехнологиите.

„Сериозно направление, в което се работи е онкоимунологията, т. е. направление, в което се мобилизират собствените защитни сили на организма, които се насочват да убиват раковите клетки, причинители на заболяването“, обясни директорът на Амджен България.

Друго направление, в което са насочени усилия, е при редки генетични мутации, които предизвикват рак и които не се поддават на никакво друго лечение, където се откриват малки молекули, които чрез определени методи, приложени като лекарства, се прицелват точно в този генетичен дефект.

Първото издание на Tech 21 обърна внимание и на още една важна тема – здравното застраховане.

„През 2020 година създадохме много нови продукти, като идеята е всеки от тях да е индивидуален за всеки наш клиент. Имаме услуга „Smart“, която е предназначена за клиенти, които не искат да плащат два пъти за едно и също нещо – веднъж като задължително здравно застраховане и втори път като допълнително“, заяви Цветелина Михайлова, прокурист на ЗК България Иншурънс АД.

От компанията са разработили застрахователен продукт специално за хора, загубили доходите си по време на пандемията и прекъснали здравните си права. Тази застраховка покрива всичко нужно за здравето на клиента.

Първото издание на новия проект на Bloomberg TV Bulgaria, посветено на бъдещето на медицината, може да гледате ТУК.

Следващото издание на Tech 21 ще бъде на 18 април и ще даде отговори на въпросите какви промени предстоят в областта на строителството и недвижимите имоти. Партньори на Tech 21 са Астелас Фарма, Амджен България, Медико дентален център „Дентапрайм“, Застрахователна компания „България Иншурънс“ и Хелтико.

Коментирай