Свободно време

Най-големите скандали в британското кралско семейство, които шокираха света

Скандалите, в които са замесени членовете на кралското семейство не са малко

11.03.2021г. / 16 50ч.
Мария Дуковска
Снимка: Getty images

Снимка: Getty images

Преди броени дни принц Хари и съпругата му Меган Маркъл дадоха интервю за телевизионната водеща Опра Уинфри, в което споделиха някои много притеснителни неща за живота си в кралското семейство, както и за отношенията си с неговите членове. Сред най-шокиращите изказвания бяха думите на Меган Маркъл, която сподели, че е имала самоубийствени мисли по време на живота си в Англия. Повече за интервюто им може да прочетете тук.

Но тъй като в британския кралски двор скандалите не са прецедент и периодично се появяват любопитни ситуации, решихме да си припомним някои от тях.

В следващите редове ще ви разкажем за тези скандали, които разтърсиха не само британците, но и много хора по целия свят, следящи случващото се в кралското семейство.

Крал Едуард VIII се отказва от короната през 1936-а, за да може да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън.


Крал Едуард VIII и съпругата му Уолис Симпсън. Снимка: Getty images

Веднага след смъртта на баща му през 1936-а година, Едуард VIII сяда на трона. Но по-малко от година след това, той се отказва от короната. Поводът за този прецедент е неговата любов към Уолис Симпсън, американка, която вече има един развод зад гърба си и е на ръба на втория си такъв.

Предложението за брак, което ѝ отправя английският крал предизвиква огромен обществен и политически скандал, тъй като Църквата на Англия технически забранява на Едуард да се ожени за разведена дама. Вследствие на тази забрана Едуард решава да абдикира от трона.

„Намирам за невъзможно да нося тежката отговорност и да се справя със задълженията си на крал (...) без помощта и подкрепата на жената, която обичам“, казва Едуард в радиообръщение към нацията през декември 1936 г.

Едуард и Уолис се женят през 1937 г. и остават заедно до смъртта на Едуард през 1972 г.

Коментирай