Телата ни се променят през всеки сезон. Те реагират на промени в климата, атмосферните условия, топлината или студа. В тях се случват процеси, които влияят на здравето ни, на енергията и на това как се чувстваме в различните периоди от годината.

Лятото наближава и би било любопитно да разберем как тялото ни се променя през този сезон.

Странни неща, които влияят на връзката ни

Какви странни промени се случват с тялото през лятото?

През лятото може да имате по-лош дъх

В горещите летни дни се изпотяваме повече, губим повече вода от тялото си. Леката форма на дехидратация, която се случва доста по-лесно през топлия сезон, отколкото през студените дни, предизвиква сухота в устата. Когато в устата има по-малко количество слюнка е възможно бактериите, живеещи в устната кухина да се размножат. Това предизвиква и поява на по-лош дъх през лятото, отколкото през другите сезони.

Ръцете ви може да миришат по-лошо

Изпотяването през лятото засяга много често и дланите. Това може да предизвика лоша миризма, която да усещате по-отчетливо в топлите месеци. Изпотяването създава среда за разрастване на бактерии, които в комбинация със замърсяванията по ръцете могат да предизвикат неприятен мирис. Мийте ръцете по-често.

Странни неща, които възбуждат мъжете

Снимка: iStock

Може да имате по-ниско кръвно налягане

Горещината през лятото предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, което може да намали кръвното ви налягане. Ако по принцип сте с ниско кръвно налягане, това може да създаде предпоставки за прилошаване. Хидратирайте се добре. Пийте повече вода през лятото и не пропускайте да се храните с повече плодове и зеленчуци, богати на ценни минерали, като калий и магнезий. Те допринасят за нормализирането на стойностите на кръвното налягане.

Още по темата

Може да се чувствате по-депресирани през лятото

Противно на очакванията, през лятото може да се чувствате по-депресирани. Може да мислите, че зимата е депресивен сезон, но през лятото тези усещания могат да се засилят. Според изследване, публикувано в Psychiatry, страдащите от сезонни афективни разстройства се чувстват по-депресирани при смяната на сезоните, особено през лятото в сравнение с настъпването на зимата.

6 странни неща, които могат да отключат мигрена

Метаболизмът се забавя през лятото

През зимата, когато температурите са ниски, метаболизмът се засилва, защото тялото се стреми да направи всичко възможно, за да се стопли. За произвеждането на достатъчно топлина са нужни повече калории, които тялото изгаря, за да компенсира студа. През лятото този механизъм се забавя, защото навън е топло и тялото не се нуждае от допълнителна енергия, за да се стопли.