Мигрената е сред най-най-неприятните неща, които могат да ни се случат. Хората, които страдат от хронично главоболие най-добре знаят какво наказание е мигрената и как може сериозно да наруши ритъма ни на живот.

Противозачатъчни

При някои жени отключването на мигрената започва с началото на менструацията, а дамите с хронична мигрена често имат неприятни главоболия още преди да започне цикълът, твърди д-р Бриндър Виж,  директор на Център по главоболие и лицева болка към Университета в Синсинати. Промените в естрогена най-вече изглежда са причина за появата на мигрена при жените. "Спадът на естроген в тялото, който се случва преди менструалния цикъл на дамите може да е механизъм за отключване на процеса", допълва Виж.

И поради тази причина приемът на противозачатъчни може да влоши състоянието при някои жени и да отключи мигрена.

>> Храни, които могат да предизвикат главоболие <<

Солени храни

Солените храни могат да влияят на кръвното налягане. По-специално те увеличават количеството на натрий в кръвния поток и се намесват в способностите на бъбреците да отделят водата. Тялото реагира на повишеното кръвно налягане и това създава среда, която е предпоставка за поява на мигрена при хора с подобно предразположение, обяснява д-р Иън Данън, невролог в Център по спортна неврология към Института Сидърс Синай в Лос Анджелис.

>> 6 мощни билки срещу мигрена <<

Стари сирена

Не е ясна все още точната причина, поради която старите сирена могат да провокират мигрена, но тираминът, който се съдържа в тях, има връзка с неразположенията. Все пак, консумацията на този тип сирена не означава, че ще ви заболи глава, но при някои хора е възможно.

>> Безсъние, главоболие... Правете секс! <<

Подсладители

Имайте го предвид, ако ги ползвате със сутрешното кафе, че някои подсладители като аспартама могат да отключват главоболие. Теорията е, че подсладителите понижават серотонина в тялото, което пък дава тласък на освобождаването на певропептиди и прави верижна реакция, която довежда до мигрена. обяснява д-р Карол.

>> Какво помага при мигрена <<

Пропускането на хранения

Редовният хранителен режим играе голяма роля при хора с хронична мигрена. Пропускането на хранене или голяма пауза между две хранения може да породи спад в кръвната захар. Тя от своя страна може да доведе до химична промяна в тялото и да провокира мигрена, обяснява д-р Карол. 

Ако имате проблем с главоболието и то е чест ваш спътник в ежедневието, имайте предвид, че гладуването само ще влоши състоянието ви.

>> 4 вида главоболие и как да им въздействате <<

Преминаването през различни часови зони

Това е сериозна причина и доста често срещана. Не на всеки човек му се отразяват добре дългите полети със самолет и преминаването през различни времеви зони. Според д-р Катрин Карол, невролог и специалист по мигрени в Северозападна болница в Чикаго, налягането в самолета може да причини забавяне на кръвоносните съдове и това да доведе до пристъп на мигрена.