Свободно време

Как да се научите да казвате "не" по-лесно

Здравословно е да съумявате да отказвате, когато наистина искате това

27.04.2021г. / 10 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да се научиш да казваш „не“, когато наистина имаш нужда от това, не е лесно. Повечето хора се затрудняват да отказват неща, които не искат да правят или от които нямат нужда, просто защото стремежът да се харесат на другите е по-силен. Когато искате да се впишете по-лесно в обществото или в дадена социална група, когато сте свикнали да не разочаровате другите и когато мечтаете да бъдете харесвани и приемани, това ви кара да казвате „да“ много повече, отколкото би ви се искало.

8 неща, които да не казвате на хората в живота си

Как бихте се почувствали, ако започнете да казвате „не“ във всичките ситуации, в които досега сте казвали „да“? Вероятно би ви било неловко, безкрайно трудно и несвойствено, но с времето ще усетите колко по-добре ще се чувствате, ако започнете да го правите.

Противно на очакваното, хората няма да ви приемат по-зле, ако им казвате „не“. Напротив. Те могат да продължат живота си и да преминат нататък и без вашето „да“. Нещо повече – те ще ви уважават много повече заради проявената твърдост и позиция. Ако непрекъснато казвате „да“, това всъщност не ви прави по-харесвани и желани, а реално по-слабо оценени и уважавани.

Как да се научите да казвате „не“, когато наистина имате нужда от това?

3 неща, които никога да не казвате на жена

Започнете малко по малко

Ако ви е трудно да раздавате „не“ просто така, направете го плавно. Отхвърляйте малко по малко нещата, които наистина не искате да правите. Предварително си определете точки, които да следвате. Набележете нещата, с които не можете да направите компромис и отказвайте първо тях. Не забравяйте, че преди всичко вие сте важни. Помислете си кои са нещата, които ви носят дискомфорт и с които досега сте се съгласявали в работата или в личния живот. Започнете от тях.

Не се обяснявайте

Когато решите да кажете „не“, просто го направете без много да се обяснявате. Ако започнете да мотивирате отказа си, това ви прави колебливи в очите на другите. Те ще ви притиснат да се съгласите с тях и в крайна сметка пак вие ще сте губещите, най-вече личния ви комфорт. Оставете повечето хора да гадаят защо им отказвате. Не сте длъжни да давате подробни обяснения защо го правите. Дължите това само на близките си. Ако се оправдавате за избора си да откажете, това ви прави да изглеждате колебливи и несигурни в себе си, следователно по-ниско ценени и уважавани.

6 неща, които да не казвате на работа

Свързани статии

Анализирайте причините

За да разберете кога е време да започнете да казвате „не“ и на какво точно е важно преди това да анализирате собствените си нужди и ситуациите, в които казвате „да“, въпреки че съзнанието ви крещи „не“. В повечето случаи пренебрегвате себе си, за да се харесате на другите и да получите одобрението им.

Вероятно, когато сте били по-млади сте имали впечатлението, че за да ви харесат и приемат е трябвало да изглеждате приятни. Да си приятен и да вървиш по течението означава да бъдеш поканен на парти или да имаш много приятели, да бъдеш поканен на обяд от колегите си. Всички тези желания да бъдем вписани в социалния кръг ни карат да казваме „да“, за да бъдем харесани.

Защо е важно да се научим да казваме „Не“

Ако анализирате всички ситуации, в които сте казали „да“, а не е трябвало или не сте искали, ще се убедите колко нещастливи всъщност са ви направили тези моменти. Помислете си какво бихте спечелили сега, ако кажете „не“ във всички моменти, в които наистина се изисква нещо неугодно за вас. Реалността е такава, че всъщност ще спечелите много повече.

Коментирай