Свободно време

„Ангелите на Вълчан” в деня на Възкресение Христово на 2 май

Bulgaria ON AIR предлага духовно пътешествие в изящната, почти религиозна живопис на големия български художник Вълчан Петров

28.04.2021г. / 14 11ч.
Мария Дуковска
Снимка: "Умно село".

Снимка: "Умно село".

Едва ли има по-удачно докосване до изкуството в светлите великденски дни от това до творчеството на Вълчан Петров. Той е един от най-ярките художници от своето поколение. За да създаде още по-празнично настроение и да вдъхнови зрителите, на 2 май Bulgaria ON AIR ще излъчи епизода „Ангелите на Вълчан“ от документалната поредица „Умно село“, от 19:30 часа, в който талантливия български художник е главно действащо лице.

„Поне трима от това поколение заслужават определението „гениални“. Това са Атанас Яранов, Димитър Казаков и Вълчан Петров“, казва Владимир Свинтила.

Вълчан е и още от майсторите на четката, на които сякаш някой диктува „отгоре“. Да „разговаря“ с Космоса – това е неговият начин да очовечи божествените послания и да ги преведе в монументалните си платна, които често създава с години. Цели цивилизации се раждат и умират в творбите му, през това време се сменят сезоните, а в образа на ангели неизменно над Човека бдят четирите стихии – земя, вода, огън и въздух.

„Произвеждам храна за душата, а това е особена стока. Съдбата ѝ зависи от това колко души имат потребност от нея“, споделя пловдивския художник пред камерата на „Умно село“, която му гостува в живописното му ателие с купол, като храм, в с. Марково.

Освен космогоничните сюжети и въплътените в тях негови „лични ангели“, които вече ни гледат от онзи свят, тя е запечатала и част от света на живите наоколо му – златните рибки в уникалния двор, през който минава римски водопровод, прелестната природа, домашното вино и присъствието на любими хора и животни.

А в центъра на този свят Вълчан Петров, вълнуващ се еднакво от миналото и от бъдещето, се вслушва в шепота на своето време и го вгражда по неповторим начин в искрящите си творби, чиито цветове изглеждат по един начин сутрин, и по друг – през вечерта.

Вдъхновяващия епизод с талантливия български художник Вълчан Петров навръх Възкресение Христово – не пропускайте на 2 май, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR, в документалната поредица „Умно село“.

Коментирай