Свободно време

Александрина Янкова: Позитивното мислене е ключът към по-добрия живот

Интервю с чаровната водеща на прогнозата за времето по Bulgaria ON AIR

01.06.2021г. / 15 17ч.
Мария Дуковска
Александрина Янкова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Александрина Янкова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Александрина Янкова е сред най-усмихнатите и слънчеви лица, които можем да видим на екран и в национален ефир. Алекс е водеща на прогнозата за времето по телевизия Bulgaria ON AIR и редовно осведомява зрителите с полезна информация какво време ни очаква в следващите дни и часове.

Чаровната Александрина мечтае за театралната сцена от дете и още на 7 години става част от детската трупа към драматично-кукления театър „Иван Радоев“. Записва бакалавърска степен в НБУ със специалност „Кино и Телевизия“. Има богат опит пред камера, като участва в късометражни и пълнометражни филми, реклами, фотосесии, музикални клипове и риалити проекти. Освен с телевизионна кариера, Алекс е и сред популярните инфлуенсъри в социалните мрежи, макар самата тя да не се определя като такъв. И все пак, чаровната ѝ усмивка и позитивизъм са привлекателна сила, която ѝ довежда почти 40 хиляди последователи в Инстаграм и я нарежда сред най-харесваните дами в родния ефир.

Каква е Алекс в телевизията и извън нея, как поддържа чудесната си форма и още любопитни неща, ще разберем от нея в интервюто за Az-jenata.bg. Приятно четене.

Алекс, защо избра телевизията да се развиваш и какво е да си част от семейството на Bulgaria ON AIR? Какво ти харесва най-много в твоята работа?

Винаги съм имала страст към медиите, към киното и работата пред камера като цяло. Именно затова избрах специалността "Кино и телевизия" към Нов български университет, която успешно завърших. За мен е голяма чест и привилегия да работя с екипа на Bulgaria ON AIR, защото там има голям брой професионалисти и когато попаднеш в такава среда, се чувстваш привилегирован да работиш с тези хора. Важно е да избереш да се развиваш в сфера, в която да влагаш сърцето си, а когато имаш късмета в нея да откриеш и доказани професионалисти, получаваш и възможност да натрупаш голям опит.

Част от работата ти е и ранното ставане. Как успяваш с това предизвикателство, трудно ли ти е? Имаш ли си трик за ранно събуждане?

Аз съм от хората, които са ранобудни и дори в неделя сутрин, когато нямам ангажименти, аз пак ставам в 6 часа. Всичките ми приятели се чудят как става това. (смее се). Но аз съм много дисциплинирана и винаги, когато съм имала сутрешни ангажименти или снимки, биологичният ми часовник ме буди преди алармата ми, толкова е точен! И нямам нужда от нищо друго, само отварям очи и съм готова, разсънена! Но разбира се, това са само първите няколко дни с такъв режим. Когато се събере цяла седмица ранно ставане, вече става по-трудно, тъй като умората се натрупва.

Ти спомена, че си участвала в различни телевизионни и кинопроекти. Би ли ни разказала повече за тях?

Още докато бях студентка правихме късометражни филми, в които съм участвала. Моята мечта от дете беше да се развия като актриса - бях част и от трупата към Драматичен театър „Иван Радоев“ в Плевен и имах изяви на театрална сцена. После като студентка започнах да участвам в късометражни филми, снимала съм се в реклами, в музикални клипове. Имала съм епизодични роли и в пълнометражни филми. Един от най-големите проекти, в които съм участвала, е едно риалити предаване. Там бях един от главните персонажи. Този проект ме научи на много неща, защото се снимаше интензивно. Чрез проекта станах популярна, хората започнаха да ме разпознават, да искат да се снимаме, а това е много приятно чувство.

Тази популярност ти е помогнала да развиеш и своя профил в Инстаграм, където си сред инфлуенсърите с много последователи.

О, да, несъмнено и това оказа влияние. За мен този проект си беше голямо предизвикателство. Снимки по 13 часа, в различни климатични условия…

Това не беше ли много изморително за теб?

Да, изморително беше, но когато човек обича работата си, тук може би ще се повторя, но наистина вярвам в това, че когато правиш нещо с желание, не го толкова като работа, а  част от живота ти, на която се отдаваш изцяло и посвещаваш времето си. Това е от тези сладките умори. Така се чувствам и в телевизията, като част от екипа на Времето ON AIR. Тази динамика, ритъмът на работа, тръпката в момента точно преди да излезеш в ефир, това е много специфично и вълнуващо.

Разбрахме как се чувстваш в телевизията, а каква си извън нея? Как би се описала с няколко думи?

Не се различавам много като човек от това, което съм в телевизията и извън нея. Аз съм много общителна, позитивна, обичам да съм сред хора, да общувам и да се забавлявам. Бих казала за себе си, че съм мечтател, почитател и на романтиката, винаги търся красивото. Дори и като излезем с приятелки на разходка или на ресторант, винаги следя да има гледка, светлини, обстановка, която да ни зареди позитивно.

А имаш ли си хобита, с какво се разтоварваш?

Имам много хобита. (смее се.) Обичам да спортувам, да правя упражнения. Обожавам да слушам музика, тя ме зарежда много! Докато пътувам към работа, винаги  си пускам любимите песни. Много обичам и италианската музика. Наскоро открих нова страст – конната езда. Намирам се в ранен етап на обучение, много ми харесва, тъй като обожавам животните, особено кончетата. Те са благородни създания и контактът с тях сред природата много ме зарежда.

Спомена, че спортуваш активно. Как се грижиш за външния си вид, освен с тренировки? Спазваш ли хранителен режим?

О, да, полагам не малко грижи за външния си вид, защото красотата изисква жертви. Храня се по много стриктен начин. През октомври миналата година изкарах COVID-19, и макар че го изкарах сравнително леко, много се замислих за начина, по който се храня и за вегетарианството. Постепенно изключих от менюто си месото, ако ям, това е само риба. Иначе другите храни от менюто ми са зеленчуци, плодове, като се храня в определени часове. Ограничавам консумацията на сладки храни, тестени изделия, шоколади – за тях ми е много трудно! Газирани напитки също не пия. Имам и режим за пиене на вода, например пия половин час преди хранене и така.

В началото ми беше доста трудно, тъй като всяко едно нещо си го приготвям сама, няма как да огладнея и да спра някъде, просто да си взема един сандвич. Налага се да отделяш повече време, за да си ги приготвиш.

Алекс, освен с ангажиментите ти като водеща на прогнозата за времето по Bulgaria ON AIR, ти си и един от водещите инфлуенсъри в Инстаграм, с почти 40 хиляди последователи. Какви са предизвикателствата в тази нова и модерна професия? Ти самата определяш ли се като инфлуенсър?

Аз не се определям за инфлуенсър все още, тъй като има много популярни инфлуенсъри, които отделят много време за своите проекти, за своите снимки. Много често хората виждат просто един кадър, но зад този кадър стоят много усилия. Аз, в интерес на истината, не мога да отделя толкова време в търсене на най-добрия кадър. Но когато ми остане време и имам ангажимент да рекламирам продукт, се старая много да намеря най-доброто място за снимки, а това си е голямо предизвикателство. След това се налага да прекараш минимум 2-3 часа в снимки, както и да избереш после най-добрите кадри, за да впечатлиш аудиторията. И отговорността е голяма, защото трябва да представиш достойно един продукт, но да има и лека доза провокация, която да не е пошла. Не бива да се преминава границата.

Завършваме разговора с два въпроса към теб: какво лято ни очаква и какво е твоето пожелание към нашите читатели?

Очаква ни слънчево, топло, вълнуващо и заредено с позитивни емоции лято!
 
А на вашите читатели пожелавам да са здрави, предвид и ситуацията, в която живеем вече повече от година, това е най-важното. Пожелавам им да са позитивни и да не спират да преследват мечтите си, защото те в един момент могат да се сбъднат и да не спираме да вярваме във вълшебството им. Да си завихрим сами една хубава енергия. Напоследък много чета по темата, медитирам и вярвам, че позитивното мислене е ключът към щастието и към по-добрия живот.

Снимки: личен архив

* * *

Александрина Янкова бе специален гост в епизода „Регенерирай кожата си за лятото“ от влога „Ето как“. Целият епизод може да гледате тук.

Алекс отново ще бъде гост и модел във влога, който ще се излъчи на 8 юни 2021 г. от 11 часа в Az-jenata.bg и Фейсбук страницата на сайта. Повече за събитието вижте тук.