Свободно време

Как постоянното отлагане ни вреди?

Имаме по-ниско самочувствие

31.05.2021г. / 15 56ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

На всеки се случва да отложи нещо за утре, за другата седмица, за след месец, от понеделник… Протакането, което оправдаваме с колебание, изчакване на нещо определено, в много случаи може да ни навреди. Защо не бива да отлагаме и какви са последствията?

Загуба на време

Помислете само върху това колко време сте загубили да отлагате вашите планове? Минали са година или повече, а в желаната от вас посока нищо не се е променило. Това разбира се е разочароващо, защото няма как да върнете загубеното време, а ще продължавате да живеете в разочарование, съжаление. Да си разочарован от себе си, знаейки че ситуацията е можело да се промени, да е удовлетворяващо различна, ако сте били направили онази първа стъпка…

Кои цветове ни правят тъжни и кои щастливи?

Изгубени възможности и жертване на щастието ни

Колко възможности сте пропилели, защото не сте се възползвали от тях, когато е можело да го направите. Отлагането, често замъглява преценката ни и не осъзнаваме, че е могло да променим своя живот, но сме изпуснали важни моменти. Някои възможности ни се предоставят само веднъж.

Тъпчем на едно място и в крайна сметка не сме щастливи.

Как да елиминирате миналото

Неосъществени цели и мечти

Отлагането понякога силно ни завладява. Може да имаме цели и желанието да ги постигнем, да променим нещо, но просто не можем да направим първата крачка напред. Объркани сме, задаваме си куп въпроси, като „Защо е толкова трудно да пристъпя към нещо, което толкова силно желая?“. Важно е да разкрием първопричините. Много често се оказва, че ни е страх, че сме свикнали със зоната си на комфорт, че ни мързи, че не вярваме достатъчно в себе си или позволяваме на друг да ни убеди, че не сме достатъчно добри.

13 цитата за живота от филми на „Дисни“

Работата страда

Не бива да забравяме, че начинът, по който работим, пряко влияе на нашите резултати, възможности за развитие. Отлагането на разни неща в работата може да повлияе на целия процес и да ни изложи на големи рискове.

По-ниско самочувствие

Отлагането ни вкарва в един порочен кръг. Склонни сме да отлагаме, защото ниското самочувствие ни кара да вярваме, че няма да можем да се справим. Когато дори не се опитаме, това допълнително засилва негативните ни усещания за това какво можем. Ниското самочувствие винаги си личи.

Свързани статии

То ни излага на риск от провал, от това да не развиваме себе си, от това да станем обект на манипулация.

Взимаме грешните решения

Взимането на неправилни решения е един от най-негативните ефекти на отлагането. Защо се получава така? Защото отлагайки, ние взимаме решения въз основа на критерии, които най-вероятно няма да ги има, ако не отлагаме. Такъв пример е когато взимаме някакво си там решение, защото времето ни притиска, тъй като сме отлагали твърде дълго. Освен това емоциите силно влияят на изборите ни. Отлагането увеличава негативните емоции, които могат да ни тласнат към вземане на решения, които може и да ни навредят в някои случаи.

Снимка: istock

Коментирай