Свободно време

5 въпроса, които успелите хора си задават

Какъв е моят план за действие?

13.05.2021г. / 14 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Питали ли сте се някога какво прави успешните хора такива? Отговорът е съвсем прост – те редовно мислят за нещата, които правят, оценяват състоянието, в което се намират, както и целите си. Всичко това, задавайки си следните 5 важни въпроса.

1. В правилната ниша ли съм?

Страстта в работата е онази „подправка“, която ни помага да бъдем мотивирани, да преодолеем естествените бариери и препятствия, които животът поставя на пътя на успеха. Понякога се случва да започнем нова работа с голям хъс, но след време да осъзнаем, че не заемаме правилната за нас ниша. Успелите личности често проверяват своите нива на мотивация. Ако вие сте в ситуация, в която се чувствате така, сякаш вече нямате страст към работата си, може би е добре да се ориентирате към ниша, която да събуди вашите стремежи за развитие, ако имате такива.

13 начина, по които може да изглежда бърнаут синдромът

2. Уча ли се от грешките си?

Вероятно сте чели не една вдъхновяваща история за успеха, която е започнала с провал или е била съпътствана от поредица провали. Това е нормално и дори често грешките имат „здравословен“ ефект. Това, което успелите личности се опитват да не правят е да не повтарят една и съща грешка. Когато се случи кризисна ситуация, е важно да отделим време, за да преценим какво се е объркало, какво трябва да се промени и какво можем да направим, за да предотвратим повторната грешка. Неуспехите ни носят мъдрост и е важно да се вгледаме в тях.

Токсични навици, които крадат положителната ни енергия

3. Постоянно ли разширявам собствените си граници?

Успехът изисква постоянна работа. Така например, вашите конкуренти, най-вероятно търсят начини постоянно да се движат напред. За успелите личности това означава винаги да намират начини да разширяват своите възможности. Те си поставят нови и смели цели, обичат да четат книги, откриват нови и забавни занимания, посещават обучения. Тяхната най-голяма конкуренция са те самите.

3 въпроса, които да си зададете, когато търсите промяна

4. Какъв е моят план за действие?

Докато се предизвиквате с поредната нова цел, трябва също и да набележите стратегии, които ще ви позволят да станете по-ефективни и точни. Мисловните карти са забавен начин чрез който може да развивате вашата цел (повече за тях вижте тук).

Свързани статии

Да проследите началото, ресурсите, с които разполагате, какво се изисква да направите, как сте се движили през цялото време, минусите и плюсовете. Защото само ако искате да постигнете определено нещо, но нямате добър план и не действате според него, тогава това е просто само едно желание.

5. Все още ли вярвам, че мога да го постигна?

Една от най-важните съставки за постигане на успех е да вярваме, че можем да достигнем там, накъдето сме се запътили. Погледнете се в огледалото и се запитайте дали това е желанието ви от сърце. Ако сте напълно сигурни, бъдете смели, дейни и не се отказвайте при първите неуспехи.

 

Коментирай