Свободно време

Владимира Илиева: Важно е да излизаме от зоната си на комфорт, за да израстваме

Интервю с чаровната водеща на прогнозата за времето по Bulgaria ON AIR

22.06.2021г. / 12 19ч.
Мария Дуковска
Владимира Илиева. Снимка: Bulgaria ON AIR

Владимира Илиева. Снимка: Bulgaria ON AIR

Владимира Илиева е едно от най-чаровните и усмихнати лица в българския телевизионен ефир. Владимира е водеща на прогнозата за времето по Bulgaria ON AIR, като освен това е и студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Първите си професионални стъпки прави в радио „КАТРА ФМ“ в Пловдив, където трупа опит като водещ на сутрешния блок. Била е стажант-репортер в телевизия „Евроком“ и вестник „24 часа“.

Чаровната Влади е и сред моделите, които взимат участие във влога на Az-jenata.bg „Ето как“. Каква е тя в телевизията и извън нея, как поддържа чудесната си форма и още любопитни неща, ще разберем от нея в интервюто за Az-jenata.bg. Приятно четене.

Разкажи ни как се случи твоят път към телевизията, как се насочи към нея и какво е да си част от семейството на Bulgaria ON AIR?

Всичко започна от работата ми в пловдивско радио, което всъщност ме накара да разбера, че медиите са моето място. Телевизията се появи в живота ми в най-правилното време без дори да го осъзнавам. Никога не съм предполагала, че ще се занимавам с журналистика, както и че ще имам възможността да бъда водеща на прогнозата за времето. Изключително благодарна съм на хората, които ми подадоха ръка и ме направиха част от екипа на Bulgaria ON AIR. Всъщност аз сама поисках да стана част от това голямо семейство и бях сигурна, че това е моето място. Оказах се права и до ден днешен смятам, че решението ми да отида първоначално като стажант в телевизията е едно от най-добрите, които някога съм взимала. За тези две години, откакто работя в Bulgaria ON AIR, аз определено пораснах. Имало е и трудни моменти, разбира се, не може без тях, но те ми помогнаха да оценя хубавите и да не ги приемам за даденост.

Какво ти харесва най-много в твоята работа?

Воденето на прогнозата за времето никога не е било работа за мен. Това е отдаденост, страст, голямо удоволствие, което правя вече две години и ще продължавам да правя, защото ме зарежда. Всъщност няма нещо, което да не харесвам в професията, която съм избрала (или по-скоро тя избра мен). Има един цитат, който много харесвам и смятам за изключително верен. „Единственият начин да вършиш отлична работа е да обичаш това, което правиш. Ако не сте го открили още, продължавайте да търсите! И както при всички въпроси, свързани със сърцето, то ще ви подскаже кога сте го намерили.“ – Стив Джобс

Част от работата ти е и ранното ставане. Как успяваш с това предизвикателство, трудно ли ти е? Имаш ли трик за ранно събуждане?

Мисля, че единственият трик за ранното събуждане е и ранното лягане. Ако харесваш това, с което се занимаваш, трудно няма. Имаш мотивация, която помага за дисциплината, а тя е много важна. Рецептата за лесното преминаване през каквито и да е професионални предизвикателства се състои от три съставки – дисциплина, постоянство и не на последно място вдъхновение. Важно е да имаш цел и да я гониш, каквото и да ти струва това. Ранното ставане е част от процеса, който те изгражда и те прави още по-силен, за да продължиш към следващата стъпка, която ще те приближи още повече до мечтаната цел.

Какво би жертвала в името на професията и изобщо има ли такова нещо като жертва, когато човек работи онова, което му доставя удоволствие?

Много е важно човек често да излиза от зоната си на комфорт, за да има градация постоянно. Аз се старая да провокирам себе си непрекъснато, защото смятам, че така израствам. О, да, жертви винаги има дори и когато обичаш професията си. Въпросът е да са в нормални граници и да не са за сметка на хората, които обичаш и които са важни за теб.

Каква е Влади извън телевизията? Как би се описала с няколко думи?

Това са едни от любимите ми въпроси, но определено е трудно човек да се опише. Близките ми и хората, които ме познават добре, могат да дадат по-точно описание на личността ми. Аз мога да споделя само няколко неща, които смятам, че са верни за мен. Работлива, позитивна и много амбициозна. Извън телевизията се опитвам да отделям време за семейството си и хората, които обичам. Почивам си като научавам нови неща, чета, гледам филми/сериали и се виждам с приятели.

Какво те вдъхновява?

Вдъхновяват ме добрите резултати от труда, който съм положила. Това са репортажите, които създаваме с колегите. А като водеща на прогнозата за времето, се вдъхновявам и от зрители, които изпращат мили писма. Много е приятно, когато хората те харесват и гледат времето и заради теб.

А какво те натъжава?

Натъжавам се от много неща. Аз съм много емоционален човек и всичко ми влияе. Едно от нещата, които ме натъжават, със сигурност са младите хора, които не полагат усилия за развитието си и които не се предизвикват. Разбира се, това не е характерно за всички, но има и такива. Важно е да излизаме от зоната си на комфорт, колкото се може по-често, за да израстваме като личности. Това е изключително важно.

Как се виждаш след 10 години? Какво си пожелаваш да ти се случи?

Пожелавам си да съм здрава аз и моите близки. Така ще мога да сбъдна всичките си мечти, да постигна целите си и да имам тяхната безценна подкрепа. А тези мечти са свързани с медиите и развитието ми в тях. След 10 години си пожелавам любовта ми към телевизията да е все същата, както и да се изградя като един качествен журналист.

Имаш ли си хобита? С какво се разтоварваш?

Може да прозвучи нетипично за едно 24-годишно момиче, но едно от любимите ми неща е да готвя. Това много ме разтоварва и го правя доста често. Определено имам много още какво да уча, но смятам, че засега се справям доста добре.

Как се грижиш за външния си вид? Спазваш ли хранителен режим, спортуваш ли?

Едно от основните неща, на които се старая да наблягам, е хубавата храна. Много е важно да се храним здравословно и да внимаваме какво вкарваме в тялото си. Спортуването е също необходимо, а съчетано със здравословен начин на живот, носи много позитиви – не само хубав външен вид, а и добро настроение.

Завършваме разговора с два въпроса към теб: какво лято ни очаква и какво е твоето пожелание към нашите читатели?

Очаква ни поредното красиво, весело и топло лято. Съветвам всички да се радват не само на слънчевите дни, но и на дъждовните такива. И ще завърша с цитат, който много обичам – „Всички сезони са красиви за човека, който носи щастието вътре в себе си.“Бъдете здрави, обичайте се, обичайте и се радвайте на живота всеки един ден.

Снимки: личен архив

* * *

Владимира Илиева бе специален гост в епизода „Направи ме красива за лятото“ от влога „Ето как“. Целият епизод може да гледате тук:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FAzJenata%2Fvideos%2F1229715730814090%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Коментирай
Свободно време