Свободно време

Вечният „Ад“ на Данте в ново луксозно издание

С илюстрации на Гюстав Доре

03.08.2021г. / 15 52ч.
Михаела Лазарова
Корица: Издателство "Кръг"

Корица: Издателство "Кръг"

Поводът – на 14 септември се навършват 700 години от смъртта на един от най-големите поети в историята на литературата Данте Алигиери (1265 – 1321). Причината – „Ад“ заслужава да бъде преиздадена в библиофилско издание със стилен вид. Водено от това, на 3 август издателство „Кръг“ пуска на пазара ново луксозно издание на първата част от „Божествена комедия“ на Данте. Запазването на класическия вид на произведението предполага използването на автентичния първи превод на големия български поет и писател Константин Величков от 1906-а, както и гравюрите на френския художник Гюстав Доре. С оформлението на впечатляващия том с твърди корици се е заела Милена Вълнарова.
 
Над „Божествена комедия“ Данте работи дванайсет години, почти до самата си смърт. Поемата е смятана за едно от най-великите произведения в италианската и световната литература въобще, а „Ад“ е първата и безспорно най-популярна част от нея. Останалите са „Чистилище“ и „Рай“.
Адът на Данте описва в първо лице пътуването му през деветте кръга на пъкъла, където съгрешилите получават наказанията за греховете си. Водач на Алигиери през мрачното и опасно пътуване е древноримският поет Вергилий, авторът на „Енеида“.
 
Първият превод на „Ад“ на български език прави големият поет, писател и политик Константин Величков, превеждал още Виктор Юго и Уилям Шекспир. Зa издaниeто на „Ад“ пoлyчaвa блaгoдapнocти oт ĸpaля нa Итaлия, a eĸзeмпляp oт книгата ce cъxpaнявa и ceгa в Haциoнaлнaтa библиoтeĸa в Pим.
 
Редактор на Величковия превод на „Ад“ е самият Иван Вазов, личен приятел на поета. Произведението е публикувано през 1906 година в емблематичното списание „Художник“, което е с интерес към високото европейско и съвременно изкуство и по това време е на нивото на световни значими списания за култура и изкуство.
 
Гюстав Доре (1832 – 1893) е френски художник и гравьор, известен с оригиналния подход и огромната си продуктивност: с над 10 000 гравюри и повече от 4 000 издания. Винсент ван Гог нарича Доре „художникът на народа“ заради широкото разпространение на неговите серии от гравюри по литературни творби. Доре започва работата си по „Ад“ от „Божествена комедия“ през 1857-а. Той създава 76 гравюри върху цяла страница за голямоформатното илюстровано издание, което излиза от печат в началото на 1861 година и има огромен успех и влияние върху обществото. Доре илюстрира още Библията, както и книги на Балзак, Данте, Байрон, Едгар Алън По, Джон Милтън и др.
 
През септември светът и Италия отбелязват годишнината от смъртта на флорентинския поет с много събития, посветени на Данте – литературни четения, изложби, нови издания на творбите му, антологии и дори дълго писмо от папата. Част от тази почит към Алигиери е и изданието на „Кръг“, достъпно по книжарниците месец по-рано.

Коментирай
Свободно време