Свободно време

За ползите от йога ритрийт – какво не знаем за това вълшебно преживяване

Йога инструкторът Венета Евтимова разкрива какви са ползите от йога ритрийт

01.10.2021г. / 08 37ч.
Мария Дуковска
Снимка: личен архив Венета Евтимова.

Снимка: личен архив Венета Евтимова.

Венета Евтимова е йога инструктор с разнообразни интереси. Влюбва се в йогата още в юношеска възраст и от години се занимава с полезните практики, макар и с няколко прекъсвания във времето. Постепенно стига до този период в живота си, в който йогата заема централно място и ѝ доставя не само искрена радост, но и споделя, че не си представя как би могла да живее без нея.

Освен с йога, Венета се занимава и с карти Таро, изучавайки тяхната символика и начините за работа с тях. Венета е автор и на едноименната рубрика за карти Таро в Az-jenata.bg.

От няколко години Венета прави йога ритрийти, които са едно вълшебно преживяване, чиято основна цел е да отпусне ума и тялото ни, и да ни помогне да се свържем с вътрешното си Аз. Още вълнуващи и любопитни неща за йога ритрийта, който се превърна през последните години в явление, ще разберем от Вени.

Вени, от колко време се занимаваш с йога ритрийт и какво представлява той? Разкажи ни повече, специално за читателите, които не са запознати в детайли.

Първия си ритрийт направих преди три години. Ритрийт означава да оставиш всичко с което си свикнал, ежедневието си и да се отправиш на пътуване, но не само към ново място някъде по света, но и на ново място навътре в себе си.

Какви са ползите от ритрийта и защо стана толкова популярен през последните години?

Ритрийтите станаха популярни, защото когато човек отиде на ритрийт се свързва с други хора по начин, по който не може на един обикновен туристически тур. Откриваме нови приятелства, преоткриваме връзките с другите, оглеждаме се един в друг и се отразяваме един друг, за да станем по-осъзнати за себе си и за това, което ни вдъхновява и прави щастливи. Опознаваме самите себе си, даваме си внимание и грижа, нещо, което рядко си позволяваме в ежедневието, защото сме заети да учим, да работим, да се грижим за семейството си.

Освен това на ритрийт човек може да отиде с приятел/ка или партньор, но може да отиде и съвсем сам. От една страна, така се освобождава от рамките и ограниченията, в които неволно е поставен от очакванията и представите на тези, които го познават. От маските, които носи в ежедневието. От друга страна не е самотен, може да се опре на групата, да намери нови приятели. Това е прекрасен момент за промяна и за генериране на момент на промяна в живота ни.

Колко дни обикновено продължава йога ритрийтът?

Не знам да има някакви правила по отношение на дните. Човек може да си направи ритрийт за няколко минути дори в офиса, да се отдръпне от ежедневните ситуации или конфликти, и да погледне на себе си отстрани. Такъв един безпристрастен поглед отвън, би бил извор на повече спокойствие и отпускане. Започваме да си обръщаме внимание, да се грижим за себе си и да се съобразяваме с природата на телата си.

Могат ли да отидат хора, които са начинаещи в йогата, ще се справят ли?

Да, разбира се. Всеки е добре дошъл, защото ритрийтът е чудесен начин да започнеш практика по йога, дори никога да не си посещавал такъв час до момента.

Предстои ти да водиш йога ритрийт на Малдивите. Защо точно Малдиви? Ти си била там и преди, разкажи ни как се случва ритрийта на това приказно място и каква е програмата.

Малдиви е природен феномен, едно от най-красивите места на Земята! Интересното е че никога не бях имала намерение да ходя там, защото ми се струваше прекалено снобарско и показно място, на което не е подходящо да се организира ритрийт. Но по време на ковид кризата затвориха Тайланд, където първоначално искахме да отидем, затова се отправихме към Малдиви. И не съм съжалила нито за момент. Такъв простор, толкова красота на едно място, а рифът и атолите са приказни. Да се гмуркаш в тези тюркоазени води и да плуваш с делфини, морски костенурки, акули, манти и всякакви пъстроцветни обитатели на океана е неописуемо вълнуващо и красиво преживяване.

Какво трябва да знае човек, преди да отиде на ритрийт? Трябва ли да се подготви по по-специален начин, има ли някакви изисквания?

Няма някаква конкретна и специална подготовка. Достатъчно е човек да дойде с цялото си сърце и с положителна настройка.

Свързани статии

Опиши ни с няколко думи атмосферата на йога ритрийт, как се чувстваш след подобно изживяване и защо го препоръчваш? До какви промени в живота ни може да доведе то?

 

Всяко пътуване е излизане от зоната на комфорт. Пътуването до далечно и екзотично място с хора, които не познаваш е още по-голямо излизане от зоната на комфорт. Това често води до странични реакции; на повърхността излизат чувства, чиито истински причини не можем да осъзнаем веднага. Но тези промени в нас, тези реакции са много положителни в дългосрочен план. Те разчупват закостенялостта ни, предразсъдъците ни, карат ни да изграждаме нови невронни връзки, нови пътечки в мозъка. Преоткриваме себе си. Започваме все повече да приемаме, да сме любопитни, да се потапяме в момента и в чуждия бит и култура. Ставаме по-приемащи света около нас, по-приемащи себе си и другите.

Разкажи ни някоя интересна ситуация, която си имала на ритрийт или нещо вълнуващо, което няма да забравиш?

От Малдиви няма да забравя плуването с делфини в естествената им среда, като сбъднат сън е. От Кападокия и Сиде – летенето с балон и залезите, храмът на Аполон и безкрайните плажове на Анталия, от Бали храмовете, плодовете, франджипаните и зелените оризови тераси. От България Аладжа манастир и енергията, в която ни потопи това място, винарните в Балчик и огъня, край който се събирахме на краневския плаж, духът на свобода и лекота, който обитава Шамбаня и плаж Иракли. И най-вече хората, с които споделяме тези приключения, защото те са сърцето и душата на всяко пътуване.

* * *

Следващият ритрийт, който Венета води, се казва „Потапяне в океан от емоции“ и ще се проведе в периода 9-19 ноември в Малдиви. Всички прекрасни хора, с приключенски дух, които са докоснати от мечтата да отидат в Малдиви, могат да се свържат с Венета тук и да получат повече информация. Очаквани сте!

Коментирай