Свободно време

Защо някои хора спят по-леко от други?

Завиждате ли им

08.10.2021г. / 17 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Някои хора спят много тежко. Никакъв шум не е в състояние да ги събуди, докато вие се будите от най-малкия звук, светлина и дори миризма. Чудите ли се как го правят и какво ви има на вас, че спите толкова леко?

Според Medical News Today, леко спящите хора се будят от най-малкия и лек стимул за нервната система. Това се дължи на по-ниския праг на възбудимост на нервната система, характерен за някои хора.

Три основни ползи от пълноценния сън

Качественият сън е много важен за здравето. Той трябва да е дълбок или поне в REM-фазата си. Съществуват REM и не-REM фази на съня. Първият етап на не-REM фазата е, когато току-що сте заспали. Това е лека фаза, при която човек много лесно може да се събуди. Вторият етап е друга форма на лек сън, в която всъщност прекарвате по-голямата част от съня си през нощта. Третият етап е най-дълбокият сън или така наречената фаза REM, при която се наблюдава ускорено въртене и движение на очните ябълки. Когато сте преминали успешно през тази фаза на съня, без да се будите, се чувствате бодри и освежени, щом станете от сън. Обикновено тази фаза настъпва около 90 минути след като сте заспали, пише healthdigest.com.

Всеки човек преминава през тези фази на съня, но какво кара някои хора да спят по-леко като цяло?

Какви са причините някои хора да спят по-леко?

Хората, които имат лек сън, се будят от най-малките стимули, които за останалите изглеждат незабележими. Всяка промяна в средата може да повлияе на съня им.

Как твърде дългото спане вреди на здравето ни?

Една от възможните причини би могла да бъде недиагностицирано разстройство на съня. Друга вероятност е спалнята да не осигурява необходимата здравословна среда за изпадане в дълбок сън. Например ако е прекалено горещо, прашно, има електронни устройства, които издават звуци или излъчват светлини.

Някои хора имат особеност на нервната система, което я прави по-възбудима и реактивна към външни стимули. Такива хора са по-податливи на ефектите на стрес, което влияе на съня им.

Според проучване от 2010 година, цитирано от healthdigest.com, спонтанните мозъчни импулси по време на сън, влияят пряко на механизмите на съня и могат да причинят протичането му в по-лека фаза през по-голямата част от нощта. Като цяло, с възрастта повечето хора спят все по-леко и по-леко.

Важни факти за съня

Какво можете да направите, за да спите по-дълбоко?

Преди всичко е добре да се консултирате със специалист, който да определи дали не страдате от някаква форма на разстройство на съня. Ако е така, състоянието трябва да се овладее възможно най-скоро, защото ще пострада цялостното ви здраве в дългосрочен план.

Намалете стреса през деня. Той се отразява пряко на нервната система, респективно на здравия дълбок сън. Упражнявайте се, тренирайте, разхождайте се сред природата.

Как сънят ни прави по-красиви и здрави

Премахнете устройствата с екран и светодиоди от спалнята. Премахнете всички устройства, които биха могли да издават звуци, докато спите.

Ако се налага, спете с тапи за уши и маска за очи. Така ще ограничите шумовете и светлинните дразнители от околната среда.

Коментирай