Здраве и красота

Важни факти за съня

Липсата на достатъчно сън може да ни разболее

30.03.2021г. / 15 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пълноценният сън е от съществено значение за нашето здраве и благосъстояние. Можем да спим повече от 8 часа и да не сме отпочинали или пък 6-7 и да сме енергични през целия ден. Днес в рубриката ни „Здраве и красота“ споделяме няколко любопитни факта за съня.

Трудното ставане от леглото сутрин е състояние, наречено дисания. То може да сигнализира за хранителен дефицит, депресия или други проблеми.

Безсънието се определя от сънливостта, затруднената концентрация, главоболието, диетата, раздразнителността и други проблеми, които може да имате веки ден.

Редовната физическа активност обикновено подобрява моделите на съня ни. Въпреки това, интензивната тренировка вечер, може да наруши спокойния сън.

4 активности против безсъние

Липсата на сън може да повлияе на паметта, тъй като сънят предизвиква промени в мозъка, които оказват влияние върху съхраняването на спомените.

Безсънието може да повиши апетита ни, особено за нездравословни храни, но и излага на риск имунитета ни.

Според западни изследвания, работата на смени излага хората на повишен риск от различни хронични заболявания, включително сърдечносъдови и стомашно-чревни. Човешкото тяло никога не се приспособява напълно към променения график.

5 натурални лека при безсъние, които помагат

Човек може да умре по-бързо от лишаване от сън, отколкото от лишаване от храна.

Поносимостта към болка се намалява от недоспиването.

Ученето нощем може да намали способността за учене и запомняне на нови факти с 40%.

6 храни, помагащи при безсъние

Използването на телефон, таблет, компютър, гледането на телевизия два часа преди лягане може да повлияе на съня ви. Устройствата, с които толкова сме свикнали излъчват синя светлина, която подвежда мозъка, че е ден.

Свързани статии

Мозъкът ни селективно филтрира шумове, които могат да ви събудят, докато спите, особено тези, които не предполагат, че сме в опасност.

Излагането на шум през нощта може да потисне имунната функция, дори ако спящият не се събуди.

Излагането на светлина, дори само на светещите цифри на будилника, може да причини смущения в съня, независимо, че не се събуждате.

Снимка: iStock

Коментирай