Свободно време

Повече природа, по-щастливи деца

Olympus прави биоградинки в детски градини, за да стимулира развитието на най-малките

26.10.2021г. / 10 10ч.
Аз жената
Снимка: Olympus

Снимка: Olympus

Близкият контакт с природата е много важен за развитието на децата – както физически, така и интелектуално и емоционално. Освен че осигуряват време за активни игри, заниманията на открито имат благоприятен ефект върху поведението на децата – подобряват настроението им и ги мотивират да задават въпроси за земята и природните явления.

В бетонния свят на града обаче малчуганите израстват далеч от нейните чудеса. Вдъхновени от идеята, че качественият детски живот е живот, близо до природата, Olympus се заемат с дългосрочен проект за изграждане на биоградинки там, където децата прекарват най-голяма част от времето си – детските градини. Първите такива вече разцъфват в дворовете на ДГ „Ян Бибиян“ и ДГ 2 „Звънче“ в столицата. Заниманията в биоградинките на Olympus ще запознаят най-малките с различни видове земеделски култури и ще превърнат забавленията навън в полезни уроци.

Близостта до природата насърчава децата да бъдат откриватели на света около тях. В биоградинките те ще имат възможност да влязат в ролята на градинари, посявайки семената на своя собствена реколта от дребни плодове като ягоди и боровинки, и ароматни билки.

Децата ще се грижат за биоградинката заедно, учейки се да работят в екип, и ще участват във всяка последователна стъпка на градинарството – посяване, поливане, плевене. Така ще наблюдават как семената се превръщат в растения, а растенията дават плодове. Ще научат също, че природата се нуждае от тяхната грижа, любов и внимание, за да израства и цъфти. Децата, които живеят в града, трудно могат да възприемат промяната на сезоните и как тя влияе на естествения свят. Грижейки се за растенията в биоградинките на Olympus, те ще открият как природата се променя през различните сезони и колко многообразна и вдъхновяваща може да бъде тя.

Биоинициативата на Olympus цели да накара градските деца да се докоснат до ползите от живота по-близо до природата. Такива са например развитие на доверие към собствените умения, повишаване на емоционалната устойчивост и изграждане на търпение към другите и света около тях. Виждайки, че благодарение на техния труд и отдаденост растенията в биоградинката растат, малчуганите придобиват самочувствие и положителна самооценка.

Съкровищата, открити в природата, имат много сензорни качества – те могат да бъдат грапави или гладки, сухи или важни, твърди или меки и т. н. За да стимулира сетивата на децата и осъзнаването им, в биоградинките Olympus изгражда също сензорни пътеки с разнообразни природни материали. Те развиват сетивните възприятия и координацията на най-малките, подобряват концентрацията и фината моторика. Чрез игри и забавления децата придобиват увереност да стъпват смело сред природата и увеличават богатството на човешкия си опит.

Животът в близост до природата несъмнено носи многобройни ползи както на възрастните, така и на децата. Биоградинките, които Olympus изгражда в дворовете на градските детски градини, са дългосрочен ангажимент на компанията, воден от идеята, че децата израстват по-щастливи, по-здрави и пó деца, когато са по-близо до природата.

Коментирай