Срещаме различни хора в живота си, но нарцистичните личности рядко можем да ги сбъркаме. Смятаме, че знаем всичко за тях, но има редица митове за тяхната личност. Зад тяхното високо самочувствие и арогантно поведение невинаги се крие онази личност, която си представяме., Вижте няколко погрешни схващания за нарцисите.

Мит: Мислят си, че са по-добри от всички. Това определено не важи за всички нарцистични личности. Някои имат доста ниско самочувствие, постоянно се опитват да впечатляват, да изглеждат по-добри от другите. Всичко това е техен защитен механизъм. Това са така наречените уязвими нарцисисти и се нуждаят от чуждото одобрение, за да се чувстват емоционално комфортно.

Начини, по които връзката с нарцис унищожава самочувствието ви

Мит: Обичат да нараняват другите. Невинаги техните думи и действия целят нарочно да наранят някого. Нарцисите също имат своите нужди, желания, които им се иска да бъдат задоволени. Опитват се да получат това, което им се иска и биха направили всичко необходимо, за да го постигнат. И докато се стремят да задоволят желанията си, невинаги осъзнават, че поведението им е негативно.

Мит: Те са добри в манипулирането. Нарцистична личност и манипулиране на другите звучи логично и свързано, нали? Но отново не всички нарциси са добри в манипулациите. Понякога нещата за тях са проба-грешка и успяват да постигнат целите си. Разбира се има и такива, които са много добри в това да знаят слабите места на хората и да работят точно върху тях.

Могат ли нарцисите да обичат истински?

Мит: Не могат да създават любовни връзки. Възможно е да имат близки приятелства, любовни връзки, брак дори, но това може да е трудно за тях. Те изискват много внимание, любов, възхищение, но трудно могат да дадат в замяна същото. В повечето случаи се получава нещо като едностранна връзка. Обикновено партньорите на нарцисите вярват, че могат да ги променят, да станат по-отдадени, разбиращи, но за жалост това не е възможно.

Още по темата

Мит: Те не са способни на съпричастност. Още един мит свързан с нарцистичните личности е, че те не са способни да разбират другите. Напротив, съвсем добре могат да съчувстват, но по различен начин от нас. Обикновено ако нарцис забележи как се чувствате било то зле или добре, ще е защото търси полза от това. Може дори да ви изглеждат грижовни и внимателни, но го правят, за да облагодетелстват себе си, а не защото се интересуват от вас.

Мит: Нарцистичните личности обожават себе си. Всъщност има такива, които наистина се смятат за уникални, но повечето нарциси са комплексирани. Дори не подозираме колко съжаляват себе си, как се критикуват и как не вярват във възможностите си.

Снимка: iStock

По материали от brightside.me