Интимно

Начини, по които връзката с нарцис унищожава самочувствието ви

Как започвате да се чувствате

07.10.2020г. / 10 32ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Нарцисите привличат с чар и обаяние. Те умеят да правят зашеметяващи комплименти, с които грабват вниманието и сърцето ви. Правят ви тяхна половинка и докато се усетите сте оплетени в гъста мрежа, в която започвате да се чувствате все по-притиснати и по-притиснати.

Започвате да страдате. Влюбени сте, а се чувствате като в капан. Разклащате доверието в себе си, объркани сте, усещате се силно наранени, а не знаете откъде ви е дошло. Всичко това и още се случва с психиката и тялото ви, когато имате връзка с нарцис.

Той изглежда толкова привлечен от вас, че неговото обожание не ви дава възможност да се откъснете. Получавате обещания, подаръци, засипани сте с внимание, за които не си давате сметка, че всъщност ви задушават.

Изведнъж нещата се променят. Той става апатичен, нападателен, контролиращ. Става критичен към вас. Не се страхува да ви посочи всичките ви слаби места, за да ви уязви още повече, да ви подчини, да промени мисленето ви. Ставате плахи, неуверени, нуждаете се от мнението му, за да се чувствате значими, сигурни.

Знаци, че имате връзка с нарцис

Нарцисите просто използват любовта като метод за контрол. Те умеят да влязат под кожата на половинката си и да я обработят по начин, към който се стремят. В началото сигналите са едва доловими. Понякога липсват напълно. Затова е и трудно и объркващо за „жертвата“ да осъзнае в какво положение попада.

Нищо друго не може да събори самочувствието така, както нарцистичната връзка. Нарцисът ви кара да се чувствате така, сякаш загубата му ще е най-голямата възможна загуба в живота ви. Това ви кара да се чувствате още по-привързани, като в примка, от която не можете да се откачите. Постоянно се чувствате сякаш сте направили нещо грешно. Отчаяни сте. Започвате да вярвате, че нямате цена, че никой друг няма да ви обича, защото не си струвате.

Сигурни знаци, че той е нарцис

Кои са останалите признаци, че връзката ви с нарцис понижава самочувствието ви?

Нямате право да искате нещо или да имате нужда

Нарцисите не могат да направят място в своето ежедневие за вашите нужди и чувства. Това се изостря особено, когато се опитате да говорите с тях за начините, по които са ви наранили или ако посочите обещание, което не са спазили. Те стават яростни. Защитават се. Не допускат, че са сгрешили и дори правят всичко възможно да ви разубедят, омаловажавайки аргументите ви.

Започвате да се чувствате като твърде нуждаещи се. Колебаете се дали сте прави. Решавате, че грешите. Отстъпвате. При следваща ситуация вече не смеете да проявявате изисквания, за да бъдете отново съдени.

6 неща, които нарцисите не правят

Не се чувствате обичани

Да бъдеш с нарцис те кара да се зачудиш в даден момент дали изобщо си обичан. Тези мисли започват да ви смазват. Изпитвате болка, защото не спирате да обичате партньора си, а някак не успявате да доловите същото от него. Постепенно изпадате в депресия, от която не можете да изплувате. Чувствате се сякаш са ви отнели всичко.

Съмнявате се в собствените си възприятия

Когато имате връзка с нарцис постепенно започвате да губите способността си за ясна преценка. Знаете, че нещо не е наред, но търсите вината в себе си. Усещате, че във връзката ви цари всичко друго, но не и любов, но се убеждавате, че само така ви се струва. Повтаряте си, че неговата обич е просто такава, различна. Започвате да премятате мислено всички положителни черти от характера му. Хващате се за тях. И така до следващия път.

Коментирай