Свободно време

5 мита за празничното напълняване

Може ли преяждането по празниците да ни накара да напълнеем

04.12.2021г. / 06 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

С наближаването на празниците идва и тревожната мисъл дали няма да напълнеете с всички тези вкусни ястия, празнични десерти и изобилие от гозби на празничните трапези. Свикнали сме да смятаме, че по празниците се напълнява най-много. Ето защо и се ширят немалко митове по отношение на празничното напълняване. Обикновено настройката на мислене е такава, че преглъщането на всяка калорична хапка от празничната софра ви кара да вярвате, че ще ви връхлети ужасяващ йо-йо ефект, който ще изтрие всичките ви усилия за стройна фигура до момента.

8 начина да се предпазите от празнично напълняване

За да развенчаем някои от тези погрешни митове, ще ви запознаем най-напред със схващанията за празничното напълняване, които са най-широко разпространени.

Мит №1 – задължително трябва да посрещнете новата година в по-тесни дънки.

Обикновено Нова година е времето, за което си обещаваме, че ще е началото на новия ни живот. Едно от най-честите обещания, които си даваме, е да посрещнем Нова година в по-тесни дънки или да започнем диета след празниците. Похапването по празниците води до подуване на корема и усещане за напълняване, което обаче реално не може да се случи с няколко празнични софри. Дори да прекалите с похапването на любимите си калорични празнични ястия, това няма да ви направи по-дебели.

Истинското наддаване на тегло се случва при системно преяждане и злоупотребяване с калоричните и захарни храни. Това заявява Дана Анджело Уайт, диетолог и треньор, цитирана от prevention.com. Наддаването на тегло според нея се случва на ниво телесни мазнини или мускули, а това отнема време. Ако сте качили няколко килограма по празниците, това вероятно са задържани течности и храна, която е все още в червата ви. Ако се върнете към навиците си след това, храните се здравословно и балансирано, и тренирате редовно, нещата няма да излязат извън контрол.

Празнично преяждане – как да се предпазим?

Мит №2 – лакомствата по празниците са най-голямата причина за преяждане и напълняване.

Любимият ви сладкиш със сладко и ядки на майка ви сигурно е неустоим, но не мислете, че той е основната причина да наддадете тегло. Преглъщането на всяка хапка по празниците с огромна доза вина носи много стрес, който е излишен на организма.

Всъщност, една от истинските причини за напълняване по празниците, са големите компании и седенето на трапезата с часове. Проучване, публикувано в sciencedaily.com и цитирано от prevention.com констатира, че сме склонни да ядем с до 48% повече, ако сме в компания, отколкото ако се храним сами. Ето защо, вместо да си говорите около трапезата и да продължавате да си хапвате несъзнателно от купищата изкушаващи лакомства, предложете разходка, настолни игри или някаква друга дейност, която изисква ставане от масата.

Мит №3 – усилените тренировки ще ви помогнат да изгорите калориите.

Не можете да изгорите калориите, които сте погълнали по празниците. Обикновено на такива обилни трапези се поглъщат по няколко хиляди калории, което прави изгарянето им с тренировка на практика невъзможно. Вместо да прекалявате с изтощителни и крайно нездравословни тренировки, бъдете активни умерено, както преди празниците и намалете общия калориен прием. Най-общо казано, върнете се към здравословния си режим и се пазете от нездравословно мислене. Яденето на любимите ви храни няколко пъти в годината не е нещо, за което да се наказвате.

Как да се предпазим от вредно празнично преяждане?

Мит №4 – трябва да се детоксикирате след празниците.

Това е едно от най-лошите неща, които можете да направите с тялото и здравето си веднага след празниците, смята Анджело Уайт. Детоксикиращите режими обикновено са прекалено рестриктивни. Ако преминете от обилна трапеза и преяждане към цяла седмица на зеленчукови сокове например, това може да има силно негативен ефект върху организма и да предизвика метаболитен хаос. А и изобщо не е нужно да губите половината от теглото си за един месец, ако това е целта ви. Бавното, умерено и прогресивно отслабване е по-здравословният избор за вашата фигура. Така ще се предпазите не само от здравословни проблеми, но и от йо-йо ефект.

Мит №5 – трябва да преминете на по-здравословните версии на празничните храни.

Този мит означава, че според някои хора празничните храни и ястия са с богато съдържание на мазнини и захари. Ето защо нискомаслените или обезмаслените им варианти, или пък тези със заместители на захарта, са по-здравословен и диетичен избор. Това обаче не е съвсем така. Ако така наречената „по-здравословна“ версия на любимото ви празнично ястие е прекалено депресираща, рестриктивна, с много намален калориен прием или изключително бедна на макронутриенти, това може да ви накара да посегнете към по-калорични храни впоследствие, за да задоволите глада.

3 начина да се справите с празничната депресия

Това показват данните от проучване, публикувано в International Journal of Research in Marketing. Според изследването обозначените като „по-леки“ варианти на храните могат да донесат с до 13% повече калории, отколкото пълномаслените им версии. Това е така, защото нискомаслените не доставят нужната енергия и калорийна стойност, което впоследствие ви кара да посягате към още храна, за да овладеете глада.

Коментирай
Свободно време