Здраве и красота

Празнично преяждане – как да се предпазим?

За да не ни се налага навръх Коледа да тичаме до спешното

24.12.2014г. / 12 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сезонът на празниците предполага много забавления, хубави мигове и, разбира се – преяждане с вкусна храна! Няма начин да се дърпаме от трапезата. Коледните и новогодишните празници не са моментът, в който да спазваме диети и да се лишаваме от удоволствието и топлотата, които празничната трапеза и атмосфера ни дават.

Но как да устоим на прекалено многото изкушения и да не прекалим с храната, така че да застрашим здравето си?

Статистиките всяка година показват, че спешна помощ по празниците търсят средно между 2000 и 3000 човека, почувствали се зле след коледно преяждане. Затова се въоръжете с някои хитрини, които ще ви позволят хем да се насладите на празничната храна, хем да не пострадате от количеството й.

Не се лишавайте от това, което обичате

Всичко в умерени количества е допустимо. Много е важно да не злоупотребявате с обема погълната храна. Един от най-честите проблеми по празниците е именно преяждането с огромни количества гозби и то по няколко порции.

Храната в празнични моменти поначало е разнородна и крие рискове от последици, затова количеството е това, което ще ви спаси. Опитвайте, но без да хапвате от всяка гозба по цяла порция.

Дъвчете бавно, за да се насладите на храната

Една от най-здравословните мерки, които можете да вземете по време на хранене, е бавното и качествено дъвчене на храната. Така не само ще се насладите на ароматите и вкусовете, но и ще направите храносмилането много по-лесно.

Свързани статии

Ограничете приема на алкохол

По празниците наздравиците валят една след друга. Така обаче рисковете да злоупотребите с алкохола нарастват. Консумацията на алкохол на гладно преди да сте започнали с трапезата също е много вредно. Никога не забравяйте да придружавате глътките с хапки мезе.

Контролирайте порциите

Така и така ще опитате много различни гозби по празниците. За да се предпазите от опасно преяждане, намалете порциите. Когато сме в добра обстановка и уютна среда сме склонни да поглъщаме вредно големи количества храна.

Затова една добра мярка срещу този порок е намаляването на порциите. Използвайте малки съдове.

Включете здравословни храни

По празниците си позволяваме да се „наградим“ с любимите си забранени калорични храни. Празник е все пак! Но за да не преядете, а и да не навредите на фигурата и здравето си, използвайте здравословни съставки за ястията си.

Наблегнете на зеленчуковите гарнитури, намалете мазната храна, избирайте постно месо.

Коментирай