Здраве и красота

3 начина да се справите с празничната депресия

Приготовленията и коледният дух понякога ни потискат

21.12.2019г. / 07 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Между семейните събирания, финансовите притеснения и социалния натиск да направим перфектните празнични снимки за Инстаграм, рискът да изпаднем в тревожност, безпокойство и депресия около коледните празници е голям. Декември е месецът, в който най-осезаемо се обострят сезонните депресии и се отключват нови тревожни състояния.

Явлението „следпразнична депресия“ – как да го преборим

При някои хора тревожността се засилва с натрупването на задачи, които трябва да се изпълнят преди празниците. За други емоционалното напрежение идва от увеличеното количество клиенти, ако работят в сферата на услугите, ресторантьорството и хотелиерството. Изобщо, причините да се появи усещане за потиснатост са много и в много от случаите няма как да го избегнем.

Можем обаче да направим някои малки стъпки към това да намалим стреса и да си помогнем сами в борбата с празничната депресия.

Депресирани ли сте, без да подозирате?

Направете грижата за себе си приоритет

Често забравяме за себе си, когато се опитваме да помогнем на другите около нас, да се справим перфектно в работата си, да поемем всички смени, грижи за близките и семейството, да се подготвим за празника, да отделим средства за трапезата и подаръците. Резултатът от всичко това е пренебрегване на личните си нужди и желания.

5 прости промени в дома, които помагат при депресия

За да успеете да се преборите с усещането за безнадеждност и липса на празничен дух по Коледа и Нова година, опитайте се да приоритизирате себе си в цялата картинка. Определете от какво имате нужда и го направете. Няма значение дали ще е вана с ароматни масла и соли, слушане на любима музика, вечер пред телевизора с изключен телефон или някое друго занимание, което ви отпуска, но го направете.

Ако правите тези неща във връзката, вероятно сте в депресия

Погрижете се за личния си комфорт, защото празниците са типичният стресов фактор с висок интензитет и кратко време за психическо, емоционално и физическо възстановяване. Някои специалисти препоръчват и прием на витамин В12, който подобрява функцията на нервната система и се бори със стреса, но е задължително да се консултирате с личния си лекар преди да предприемете прием.

Отдайте се на любими ритуали и занимания, открийте нови

Ако ви доставя удоволствие, отделете повече време за правене на любимите ви неща. Започването на нови хобита също е добър вариант да разсеете съзнанието си от всички тревожни стимули и да се фокусирате върху позитивното, което ви очаква през новата година.

Яденето на сладкиши около Коледа води до депресия

Свързани статии

Друг чудесен начин да се освободите от стреса е приготвянето на вкусни ястия в почивните дни по празниците. Отворете старите тефтери на баба си и майка си. Изберете си вкусни рецепти от тях и се развихрете в кухнята. Можете да поканите и някои близък да участва в приготовлението. Ще се почувствате по-скоро празнично и уютно, отколкото тревожно и угнетено.

Планирайте бъдещите си празници и ваканции

Стресът и безпокойството около празниците винаги се понася по-добре, ако започнете да мислите за следващата положителна емоция, която ви очаква. За да се преборите с празничните тревоги и депресивни състояния, мислете за момента, в който отново ще се чувствате щастливи. Планирайте почивка, пътуване до далечна дестинация, за която сте мечтали, концентрирайте се върху постигането на тази толкова приятна цел.

Следваканционна депресия – как да се справим?

Коментирай