Остават броени дни до Никулден – един от важните православни празници, в който вярващите отдават почит към свети Николай Чудотворец. Традиционно на Никулден се приготвя богата празнична трапеза, а основното ястие е рибата. С какво обаче може да се обогати пищната трапеза на празника, за да може дори онези, които не консумират риба да останат сити и очаровани?

Специално за читателите на Az-jenata.bg, водещата на различното здравно предаване „Линия „Здраве“, което се излъчва всяка неделя, от 9:30 часа в ефира на Bulgaria ON AIR Яна Данаилова споделя вкусна, пъстроцветна и полезна веган рецепта за всички почитатели на постната храна, която може да се приготви лесно у дома и с която да украсите на 6 декември празничната трапеза.

Апетитно сурово веган суши за Никулден

Още по темата

Суши е прекрасна здравословна храна, която със своите нори листа носи дъха и вкуса на океана и морето, дори и когато не обичаме или не желаем да консумираме риба и морска храна.

Нори са богати на йод и носят усещането за море, което традиционно получаваме от морските храни. Освен това изобилстват от хранителни вещества, витамини А, С, Е, D, K, B12, ниацин, фолат, минералите калций, желязо, мед, магнезий, фосфор, цинк, манган и калий, омега 3, таурин, бетаин и др. Пълни с антиоксиданти, като намаляват вредното влияние на свободните радикали и токсините в организма. Нори са богати на ензими, усвояват се лесно от тялото, леки са за стомаха, бедни са на мазнини и съдържат едва 35 калории.


Морските растения се считат за пълноценен източник на протеини, което ги прави отлична храна в диета без месо, риба и морски дарове. Така че ако желаете не само да се наситите на морския привкус на храната, но и да дарите телата си с полезни вещества и то без тежест и затруднено храносмилане, съветваме ви да приготвите и вкусите рецептата на очарователната Яна Данаилова за сурово постно суши:

Необходими продукти:

• 2 листа нори;
• ¼ авокадо;
• 1/3 краставица;
• 3-4 сушени домата;
• 30 г спанак;
• 200 г изкиснат слънчоглед;
• 1 с. л. мисо (може да се замени с тахан и хранителна мая);
• 1 с. л. хранителна мая;
• 1 с. л. чесън на прах;
• 50 г изкиснато кашу;
• ½ изстискан лимон;
• 1 с. л. конопено семе;
• 1 с. л. мака;
• 1 с. л. тахан.

Начин на приготвяне:

1. Нарязваме зеленчуците на тънки пръчици.

2. Поставяме лист нори върху подложка за завиване на суши. Ако нямате, използвайте чиста плътна кухненска кърпа.

3. Започваме да редим съставките в средата на листа, след което внимателно го навиваме.

4. Оставяме да се стегне в хладилника за час, след което го нарязваме на ролчета с остър керамичен нож.

5. Сервираме с любов и се наслаждаваме на изумителната комбинация от пъстри цветове, аромати и вкусове!

Добър апетит!

А за да се вдъхновите за предстоящия празник, на 5 декември, от 09:30 часа, ден преди „Никулден“, не пропускайте предаването „Линия „Здраве“ в ефира на Bulgaria ON AIR, където специален гост ще бъде талантливият актьор с над 25 години сценичен опит Мариан Бачев.

 В студиото на предаването той ще коментира значимостта на семейните ценности като двигател на социалното поведение и защо е важно децата днес да имат ежедневен досег до всички форми на изкуството.