Свободно време

Всички на борда на новата детска книга „Приключенията на пирата Кет“!

„Приключенията на пирата Кет“ е първата детска книга на румънската писателка Алис Попа

15.01.2022г. / 07 27ч.
Михаела Лазарова
Корица: "Емас"

Корица: "Емас"

„Когато бях малка, веднъж ме попитаха какво най-много бих желала да взема със себе си, ако отида на далечна планета. Отговорих, без да се замисля: „МОРЕТО! – След това добавих: – И една котка.“ За дете като мен, което никога не беше ходило на море, всичко изглеждаше така просто! Едно старо легло, настанено на кораб, дървена сабя, флаг от парцал, окачен на върха на някой прът, по-малките ми братя като помощници пирати, моята котка Моли, която се усуква между краката ми, и приключението е готово!“

Така си е представяла в мечтите си живота в морето Алис Попа, авторката на очарователния нов детски роман „Приключенията на пирата Кет“. А годините минавали, малката Алис пораснала и станала писателка, но мечтата останала. И ето я, въплътена във вълнуващата история за малкия Кет, любителя на морските приключения, и за неговия приятел Тибериус. Не липсва, разбира се и котката Мо, първа помощничка в трудни ситуации.

Именно „Приключенията на пирата Кет“ избират от издателство „Емас“ из цялата румънска детска литература, за да стане част от специалната им поредица „Европейски разказвачи“, която приютява най-доброто от книгите за млади читатели от континента. Преводът на историята, заявяваща „Пълен напред!“ на въображението, е дело на Владимир Кръстев.

Какво е нужно, за да станеш пират – пиратски ботуши, пиратска разкопчана риза и черна превръзка на едното око? Е, какъв е проблемът? А, да – защо ставаш всъщност пират, ако не за да намериш скрито имане? Ето че и тайна карта на заровено съкровище изниква – на далечния остров с вулканите. А в пристанището чака каленият в бури и битки стар пиратски кораб „Батьо“.

И ето че Кет вдига платната и с помощта на верния другар Тибериус Тонг, гальовната котка Мо и мъдрия плъх Брикс, баща на 158 малки плъхчета, и не на последно място с мъдрите съвети на опитния в тези работи „Батьо“, потегля на дълъг и вълнуващ път – през Острова на червените овце, Острова на кръвожадните маймуни, на Стъкления нос... Чакат го сблъсъци с подлия господин Мармалада и със злия капитан Верига... И все напред! За да докаже, че жаждата за свободни простори и за смели дела е жива.

„Приключенията на пирата Кет“ е първата детска книга на румънската писателка Алис Попа. Първата, която веднага бе забелязана от критиката и от децата и получи престижната награда „Артур“ за книга на годината за читатели на възраст 8 – 14 години.

Коментирай