Свободно време

Как се справят във време на пандемия жителите на четири видински общини

Гледайте в „Историите ON AIR“ на 22 януари по Bulgaria ON AIR

19.01.2022г. / 16 42ч.
Мария Дуковска
Болница в град Кула. Снимка: Историите ON AIR.

Болница в град Кула. Снимка: Историите ON AIR.

Празни коридори, стари избелели надписи, отворени врати на стаи с овехтяло и изпочупено болнично обзавеждане. Това е само част от ужасяващата гледка, оставила жив спомена за отминалото, във фалиралата преди десетилетие болница, която е обслужвала общините Кула, Грамада, Макреш и Бойница. Хората от Северозапада разказват за мъката на оцеляването от липсата на достъпно здравеопазване. Как се стигна до решението единственото лечебно заведение в района да бъде закрито, зрителите на Bulgaria ON AIR ще научат тази събота, 22 януари от 19 часа, в предаването „Историите ON AIR“ с водещ Миглена Георгиева.

Болницата в Кула работи до 2010 година. Тогава е в ход поредният етап от реформата в здравеопазването. Министерството на здравеопазването променя правилата за работа на лечебните заведения, за да подобри качеството на обслужване на пациентите. Резултатът обаче е точно обратен – много от общинските болници затварят. Сред първите е тази в малкия северозападен град. Днес, във време на пандемия, местното население смята, че това е геноцид, защото се чувстват обречени.

След закриването на болницата в Кула, държавата разкрива спешен кабинет и предоставя на общината една линейка. Но пътищата в района не могат да се сравняват с градски улици или магистрали. Често обслужването на болен от отдалечено село отнема повече от час. А ако в момента има втори спешен случай, любезно му се отговаря, че трябва да изчака.

Много лошо се направи, че се закри. Защото тука хората са много и не могат да издържат да ги карат до Видин. И кой тръгне за Видин, връщат го обратно починал. Рядко са тези, които се връщат живи“, споделя пред камерата Цанко Петров, жител на гр. Кула.

Под мотото всички в България да имат равен достъп до здравеопазване се получи, че този достъп съвсем не е равен и не е еднакъв. Твърдя го, че човек, който живее във Видин и този, който живее в Кула или в едно село от Кулската община примерно Извор Махала, видинчанинът ще отиде дето се казва през улицата и е в лабораторията, а един възрастен човек от Извор Махала трябва предварително да го планира, да тръгне сутринта рано с автобуса, да си загуби целия ден и това за мен не е равен достъп до здравеопазване“, смята д-р Владимир Владимиров, кмет на община Кула.

За носталгията към закритото лечебно заведение, как се стига до неговото затваряне и как се справят жителите на четирите общини – научете тази събота, 22 януари, в предаването „Историите ON AIR“ по Bulgaria ON AIR, от 19 часа.

Коментирай