Свободно време

Защо няма достатъчно интерес към женските спортни първенства у нас?

02.02.2022г. / 11 21ч.
Аз жената
Защо няма достатъчно интерес към женските спортни първенства у нас?

Запознатите със света на спорта със сигурност са наясно кога се провеждат мъжките спортни първенства у нас. Повечето от тях се подготвят седмици преди началото им и знаят защо го правят. Някои дори прибягват до специализирани услуги в областта. Говорим, разбира се, за бет365 спортни залози, благодарение на които любителите могат да изпитат уменията и интуицията си и да предположат по какъв начин ще протече всеки мач. Как обаче стои положението с женските спортни първенства на родна земя и защо интересът към тях е значително по-малък, ще разберете като продължите да четете тази статия.

Женските първенства в никакъв случай не разполагат със славата на мъжките у нас. Този факт има историческа обосновка. Мъжкият футбол е хоби на поколения мъже по света повече от век и това обуславя възприятието му като мъжки спорт. Макар у нас да имаме женски футболен, волейболен и баскетболен национални отбори, се наблюдава много по-нисък интерес към женските мачове, отколкото при тези между спортисти от силния пол. Това в никакъв случай не се определя единствено от нивото на състезателите в тима, а и до редица други фактори, които следва да разгледаме. Интересът към женските спортни първенства не е по-нисък само у нас, а и навсякъде по света, тъй като развитие в тази област се наблюдава едва от няколко години, в сравнение с мъжките такива, които съществуват много преди това.

На първо място, следва да отбележим, че женските отбори все още не се радват на достатъчно внимание на местна почва. След известно прекъсване от страна на женския национален футболен отбор, отскоро те пак се подвизават на родната футболна сцена и полагат усилия да реализират успехи. Все пак, популярността на женските отбори и техните спортни първенства, не може да се сравни по никакъв начин с другите, които споменахме. Дали това ще продължи и докога, можем само да гадаем. Надяваме се, че повече фенове на футбола, волейбола и баскетбола, ще подкрепят нашите момичета, било то онлайн или физически в бъдеще.

На следващо място, ще отчетем факта, че родният спорт е познат с недоброто си финансово обезпечение, по правило. Любителите, както и хората, отразяващи спортни събития, са наясно, че всички отбори, било то футболни или волейболни, са жизнено зависими от техните спонсори. За жалост, мъжките отбори са много по-предпочитани от големите спонсори за инвестиция. Това води до резултата, че те имат по-голяма възможност за развитие, по-добри условия за подготовка и следователно по-голямо познанство сред феновете на конкретния спорт.

Въпреки че в някои медийни канали можем да срещнем да се излъчват женски първенства – например женското футболно първенство, разгласяването и достъпността им е значително по-малка, отколкото на мъжките такива. Почти няма телевизионен канал, по който не можем да срещнем мач на местно или световно ниво между мъжки тимове. Това обаче не може да се твърди за клубовете състоящи се изцяло от дами. Женските ни футболни отбори притежават известна маса от фенове, но условията през последните две години намалиха възможностите им за изява и подкрепа, след ограничаването на присъствената публика. Следователно, единствената възможност, която остана пред тях, е отразяването по медии и онлайн канали. Може би, ако се използват повече от тези възможности, първенствата на нежния пол ще имат шанс да достигнат до много хора на родна земя, а и не само.