Свободно време

7 причини да се усещате неуспешни

Смятате, че не заслужавате почивка и то пълноценна

14.02.2022г. / 17 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

На всеки се случва понякога да не е доволен от себе си, от постигнатото. Но има хора, които постоянно смятат, че не са постигнали достатъчно добри неща в живота си. Всекидневната им нагласа за живота е, че все нещо не им достига. Ако вие се разпознавате сред тях, вижте какви може да са причините за тази ваша погрешна нагласа.

1. Не си напомняте какво сте постигнали до този момент. Винаги сте толкова фокусирани върху това, което трябва да свършите днес, утре, гледате все към бъдещето, пропускате настоящите моменти.

2. Винаги оказвате голям натиск върху себе си, за да постигнете целите си. Създали сте си конкретна дефиниция за успех и не искате да забавяте темпото, защото смятате, че това ще забави постигането на целите ви. В резултат на това се изтощавате физически и емоционално, постоянно да изисквате още и още усилия от себе си.

6 случая, в които можем да излъжем, без да ни е гузно

3. Не спирате да се сравнявате с хората край вас. Това е още една причина да се чувствате така, сякаш не напредвате, че не се справяте достатъчно добре. Вероятно сте забравили, че всеки се движи със собствено темпо през всички аспекти на живота. Всеки има свои мечти и няма срок, в който трябва да сте създали семейство, да сте си купили собствено жилище, да сте напреднали кариерно. Сравняването в малка степен действа мотивиращо, а когато е в повече има обратен ефект.

10 токсични емоции, които пречат на щастието

4. Смятате, че не заслужавате почивка и то пълноценна. Още една причина много хора да не успяват да постигнат своите цели или въпреки, че имат успехи, да не се усещат достатъчно добри в това, с което се занимават е невъзможността им да си почиват ефективно. Дори много богатите и успешни личности, знаят че почивката е важна част от процеса. Затова след работно време се опитайте да ограничите мислите за работа, работните мейли и позвънявания към вас.

5. Имали сте очаквания, които не са се изпълнили. Вероятно преди време сте си казали, че на 35 ще имате успешна кариера, ще заемете определен пост, с еди-каква си заплата. Животът невинаги следва нашите планове. И ако вашият път се е изменил, оказал се е по-продължителен, това не означава, че сте си пропилели времето, освен ако само сте имали идеи, но не сте положили и минимални усилия да се придвижите напред към осъществяването им.

Свързани статии

6. Твърде строги сте към себе си. Ако ваш приятел постоянно ви споделя колко е неуспешен, как е допуснал определени грешки, как няма да успее в нищо, вие едва ли бихте му позволили да се отнася така към себе си. Тогава защо има подобно отношение към вас самите? Не се ли критикувате твърде много?Не забравяйте, че вие сте си най-добрият приятел.

5 начина да откриете мечтаната работа

7. Винаги сте недоволни. Без значение по колко часа на ден работите, какъв напредък постигате, вие вярвате, че можете да сте още по-продуктивни. Недоволни сте от живота си, без да забелязвате хубавите неща, които ви се случват. Това е още нещо, което не само няма да ви доведе до по-бързо реализиране на целите ви, но ще ви изтощи физически и емоционално.

Коментирай