Нутриционистът Яна Данаилова ще ни зарадва с нова интересна и полезна рецепта, специално за читателите на Az-jenata.bg.

Обичам да ми е лесно, обичам да ми е вкусно. Като майка на три деца непрестанно експериментирам и днес бих искала да ви споделя една разкошна плодова закуска, която се приготвя за минути и са ни нужни само 3 съставки. Тя е за сутрините, в които искаме да се почувстваме по-специални, да поглезим не само сетивата си, но и да озарим кожата си и да енергизираме цялото си тяло.

Ето как само с 3 достъпни съставки, в 3 лесни стъпки, да приготвим закуска мечта за всички у дома.

Необходими продукти:

  • 1 добре узряло манго, обелено, обезкостено и нарязано на парчета;
  • 1 шепа зрънца нар;
  • 2 с. л. семена чиа.

Смиламе мангото в блендер.

Разпределяме в чашки, добавяме семената чиа и разбъркваме.

Отгоре поръсваме със зрънца нар.

Семената чиа ще поемат водата от плода и ще набъбнат, създавайки чудесна консистенция за пудинг.

Зрънцата нар са разкошна витаминозна бомба, която чрез сладка експлозия в устата ви дарява със свежест и много витамини, минерали и антиоксиданти.

Още по темата

А мангото е превъзходен плод, с който си заслужава да разнообразяваме менюто си особено сега, когато нямаме пресни сезонни плодове в градините и на пазара. Този плод се отглежда основно в Югоизточна Азия, където е особено популярен заради ползите си върху стомашно-чревния тракт. Освен полезните за червата ензими и фибри, мангото съдържа бета-каротин, витамини от групата на B, витамини С, E и К, натрий, калций, желязо, калий, магнезий и мед. Особено богат на антиоксиданти плод, което го прави отлична храна за поддържане здравето на сърцето, очите, както и за сияйния и млад вид на кожата. Съдържащите се в плода витамини А и С, участват в производството на колаген, който е отговорен за здравия и стегнат вид на кожата.

Семената чиа са друга много ценна и полезна чуждоземна храна. Изключително богати на протеини, полезни мазнини, антиоксиданти, фибри, витамин А и витамини от група В, калций, магнезий, желязо, фосфор и др. Можете да ги поръсвате върху салати и ястия или да ги смесвате със смлени плодове за една неустоима пудинг консистенция.

А комбинацията от тях е просто неустоима! Опитайте и ще останете наистина очаровани!

Защото здравето е вкусно!

За още съвети за здравословен начин на живот, както и експертни коментари по най-важните и актуални теми за човешкото здраве, нутрициология, физиология, холистична и конвенционална медицина – гледайте здравното предаване „Линия „Здраве“ по Bulgaria ON AIR, всяка неделна сутрин, точно в 09:30 часа.

За Яна Данаилова


Яна Данаилова е магистър по човешка физиология, магистър по хранене и здравен мениджмънт, сертифициран нутриционист и йога учител.

Яна е докторант по икономика и пише дисертация на тема биохрани, както и докторант по физиология, към СУ и БАН, където нейният дисертационен труд е посветен на връзката между храната и ендокринните смущения при човека.

Още по темата

Освен редица квалификации по хранене в международни институции, Яна има квалификация по биоенергия и биокибернетика към Българската академия на науките, председател на Сдружението на нутриционистите в България, член на Американската асоциация по хранене (ANA) и сертифициран преподавател по йога към Международната Йога Асоциация. Яна има редица медийни участия, като отскоро е автор и водещ на предаването „Линия здраве“ по телевизия Bulgaria ON AIR, което се излъчва всяка неделя от 9:30 часа. Яна е автор в редица медии, редовно участва в дискусии на тема здравословно хранене и личностно развитие, както и е организирала множество йога ретрийти, спортни кампове страната, лекции и беседи в училищата на тема „Здравословното хранене на деца мисия възможна“.

Ръководи свой център за здравословен начин на живот „Holistic Lifestyle & Yoga Studio VitaYana“, майка е на 3 деца, от години се храни с растителна храна и е ревностен последовател на тезата на Хипократ „И нека храната бъде наше лекарство, а лекарството наша храна!“