Свободно време

6 навика на нещастните хора

Застояване вкъщи

25.08.2023г. / 12 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Щастието за всеки има различна форма и визия. От друга страна, всеки би могъл да идентифицира нещастието. Това усещане идва бързо, грабва те и ако си пасивен, може да действа разрушително за живота ти. В известно проучване на Терман, който проследява субектите в продължение на осем десетилетия, ученият установява, че да бъдеш сред нещастни хора е свързано с по-лошо здраве и по-кратък живот.

Нещастните хора често следват лоши навици и единият от тях е да се обграждат с други нещастни и отрицателно настроени личности. Но кои са останалите им навици?

Те очакват бъдещето

Една от най-големите грешки на хората, които не са щастливи е, че те често си казват „Ще бъда щастлив/а, когато...“. Без значение дали става въпрос за любов, успех в кариерата или друг личен успех, тези хора поставят твърде голям акцент върху обстоятелствата, а подобрените обстоятелства невинаги водят до щастие. Забравят да се фокусират върху настоящия момент от живота си, да потърсят хубавите неща в него, забравяйки че нямат гаранция какво ще бъде тяхното бъдеще.

15 мантри за всеки ден

Отделят твърде много време и усилия за придобиване на „неща“

Според западни проучвания, навикът да преследваме материални неща не ни прави щастливи, а точно обратното. Защото може да изпитаме разочарования, осъзнавайки че сме ги получили, но за сметка на любов, добри приятелства, хобита и т. н.

Застояване вкъщи

Когато не се чувстваме в настроение, имаме труден период, обикновено предпочитаме да си стоим у дома, да не се виждаме с никого. Но когато позволим на това да се превърне в тенденция, ние сами се излагаме на нещастие, но и на риск от депресия.

6 начина да разпознаете депресията

Гледане на себе си като на жертва

Нещастните хора са склонни да действат от позицията на човек, за когото животът е много труден и нищо не е под техния контрол. Постоянното оплакване и следването на това погрешно разбиране само насърчава чувство на безпомощност. За хората, които се чувстват безпомощни, е малко вероятно да предприемат действия, за да подобрят ситуацията си.

Свързани статии

Песимизъм

Нищо не подхранва нещастието така, както песимизмът. Той влошава още повече нещата, но освен това се превръща в самоизпълняващо се пророчество. Когато очакваме да ни се случат лоши неща, точно такива отрицателни събития стават част от живота ни. Песимистичните мисли обикновено са нелогични, неоправдани и ни поставят в капана на вечното оплакване, без да действаме в посока на това да подобрим живота си.

Сравняват се с други хора

За които смятат, че са щастливи, успешни, че имат това, което те нямат. Завистта не е съвместима с щастието, а нещастните хора забравят, че да се сравняваш с някого, на когото завиждаш рядко действа мотивиращо, а по-скоро потискащо. Сравняването в минимални количества би имало мотивиращ ефект, но внимавайте с кого се сравнявате и дали желанията ви наистина имат стойност.

 

Коментирай