Щастието за всеки има различна форма и визия. От друга страна, всеки би могъл да идентифицира нещастието. Това усещане идва бързо, грабва те и ако си пасивен, може да действа разрушително за живота ти. В известно проучване на Терман, който проследява субектите в продължение на осем десетилетия, ученият установява, че да бъдеш сред нещастни хора е свързано с по-лошо здраве и по-кратък живот.

Нещастните хора често следват лоши навици и единият от тях е да се обграждат с други нещастни и отрицателно настроени личности. Но кои са останалите им навици?

Те очакват бъдещето

Една от най-големите грешки на хората, които не са щастливи е, че те често си казват „Ще бъда щастлив/а, когато...“. Без значение дали става въпрос за любов, успех в кариерата или друг личен успех, тези хора поставят твърде голям акцент върху обстоятелствата, а подобрените обстоятелства невинаги водят до щастие. Забравят да се фокусират върху настоящия момент от живота си, да потърсят хубавите неща в него, забравяйки че нямат гаранция какво ще бъде тяхното бъдеще.

15 мантри за всеки ден

Отделят твърде много време и усилия за придобиване на „неща“

Според западни проучвания, навикът да преследваме материални неща не ни прави щастливи, а точно обратното. Защото може да изпитаме разочарования, осъзнавайки че сме ги получили, но за сметка на любов, добри приятелства, хобита и т. н.

Застояване вкъщи

Когато не се чувстваме в настроение, имаме труден период, обикновено предпочитаме да си стоим у дома, да не се виждаме с никого. Но когато позволим на това да се превърне в тенденция, ние сами се излагаме на нещастие, но и на риск от депресия.

6 начина да разпознаете депресията

Гледане на себе си като на жертва

Нещастните хора са склонни да действат от позицията на човек, за когото животът е много труден и нищо не е под техния контрол. Постоянното оплакване и следването на това погрешно разбиране само насърчава чувство на безпомощност. За хората, които се чувстват безпомощни, е малко вероятно да предприемат действия, за да подобрят ситуацията си.

Още по темата

Песимизъм

Нищо не подхранва нещастието така, както песимизмът. Той влошава още повече нещата, но освен това се превръща в самоизпълняващо се пророчество. Когато очакваме да ни се случат лоши неща, точно такива отрицателни събития стават част от живота ни. Песимистичните мисли обикновено са нелогични, неоправдани и ни поставят в капана на вечното оплакване, без да действаме в посока на това да подобрим живота си.

Сравняват се с други хора

За които смятат, че са щастливи, успешни, че имат това, което те нямат. Завистта не е съвместима с щастието, а нещастните хора забравят, че да се сравняваш с някого, на когото завиждаш рядко действа мотивиращо, а по-скоро потискащо. Сравняването в минимални количества би имало мотивиращ ефект, но внимавайте с кого се сравнявате и дали желанията ви наистина имат стойност.