Свободно време

7 признака, че страдате от хронична самота

Усещането за самота може да доведе до сериозни емоционални и физически проблеми

16.03.2022г. / 09 58ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Самотата е нещо, за което човекът като социално същество, определено не е създаден. Всеки от нас е изпитвал самота в дадени моменти от живота си. Във времената на пандемия, в които все още живеем, самотата се превърна в част от ежедневието на много хора. Но тя не е единствената причина за това усещане. Самотата може да се появи при много обстоятелства, дори и да сте обградени от много хора. Тя е усещане и в много от случаите причините за нея се коренят в самия самотен човек, чувстващ се като такъв.

Знаците, че сте крайно самотни

Хроничната самота е състояние, при което страдащият от нея се чувства по този начин всеки ден в продължение на месеци, понякога дори години. Такива хора обикновено отчаяно искат да имат по-добри социални контакти или да създадат пълноценна връзка, но все не успяват, все не намират точния човек и точните начини.

Хроничната самота е страничен ефект най-често от депресията, която може да отнеме много дълго време, докато бъде овладяна, според yourtango.com. Сайтът посочва и някои от характерните признаци на хронична депресия. Ето 7 от тях.

1. Имате много познати, но не много истински приятели.

Когато сте заобиколени от хора, с които имате повърхностни отношения, това носи усещане за тъга и самотност. Истинските приятели са тези, които могат да ви създадат чувство на приемане, обич, отдаденост. Повърхностни познанства има всеки. Ако в живота ви не са останали много приятели, напълно възможно е това да е причината да се чувствате постоянно самотни и това да се превърне в хронично състояние.

3 причини да се чувствате самотни във връзката ви

2. Чувствате се изолирани и това е постоянното ви състояние.

Един от признаците на хронична самота е не просто отсъствието на други хора в живота ви, а собствената ви настройка към самия живот. Може да сте били цяла вечер навън с приятели и да сте се забавлявали, а като се приберете след това да се чувствате тъжни, самотни, неразбрани.

3. Винаги се опитвате да правите планове, вместо реално да ги осъществявате.

Хронично самотните хора обикновено силно искат да променят живота си, но емоционалният капан, в който са хванати, им пречи да направят нужните крачки. Те се чувстват сякаш постоянно имат намерението да направят нещо, план, който да следват, за да променят живота си, но всичко остава само на този етап.

4. Имате чувството, че има бариера между вас и света.

Хроничната самота създава усещане за откъсване от останалите. Струва ви се, че светът е някъде далече, а вие не можете да го достигнете, колкото и да се протягате. Чувствате се неразбрани от другите. Имате дълбоко усещане за недоверие и съмнение, които ви правят неспокойни и затруднени в общуването. Изпитвате трудности да се разкривате пред другите, да създавате нови връзки.

7 причини, които обричат дамите на самота

5. Копнеете за истинска връзка, но отнема много време, докато се презаредите емоционално.

Всеки провал, всяка неуспешна връзка ви кара да се изтощавате емоционално до краен предел. Нужно ви е много време, докато презаредите емоционалните си батерии. Ставате все по-раними, а това ви прави и плахи. Страх ви е да опитвате отново и отново, защото болката ви се струва все по-непоносима.

6. Чувствате се сякаш никой не ви вижда.

Хроничната самота създава заблуждаващо усещане, че никой не ви забелязва, че сте прозрачни и никой не се интересува от вас. Имате това усещане дори когато сте сред много хора. Имате нужда да се свържете с някого на много дълбоко емоционално ниво, но ви е все по-трудно да откриете такъв човек и да му се доверите.

Няколко типа самотни жени в любовта

7. Не можете да си спомните последния път, в който не сте се чувствали така.

Ако страдате от хронична самота, то много вероятно е да не можете да се сетите кога за последно сте се чувствали щастливи и пълноценни в общуването си. Това е така, защото отдавна сте в това състояние на самотност, което се е превърнало в начин на съществуване за вас, а това отнема от цялата ви енергия и пречи на щастието ви. Те са се превърнали в далечен спомен.

Коментирай