Свободно време

Колко опасно може да е смесването на кофеин и алкохол?

Защо не трябва да ги консумирате едновременно

28.03.2022г. / 10 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кафе с алкохол е комбинация, която много хора обичат и която влиза в състава на много коктейли. Когато например изпиете едно ирландско кафе, в което има стабилна доза уиски, ще се почувствате мигновено освежени, с повече енергия и с приповдигнат дух. Кофеиновите напитки в комбинация с алкохол също са предпочитан вариант, който ви държи будни, повишава настроението ви и има стимулиращ ефект.

Кои храни да похапнете, преди да пиете алкохол?

Но добра идея ли е тази така мощна комбинация? Краткият отговор е „не“.

Кофеинът е стимулант, което означава, че ви кара да се чувствате ободрени, по-заредени с енергия и с по-добро настроение. Алкохолът действа по сходен начин, но също така е и депресант, според Националната медицинска библиотека на САЩ, цитирана от livestrong.com. Алкохолът забавя мозъчната дейност, влошава преценката, нарушава когнитивната функция и паметта.

Какви са последствията от едновременната консумация на кофеин и алкохол?

Високо кръвно налягане и ускорен пулс

Стимулиращите ефекти, които и алкохолът, и кофеинът имат, могат да повишат кръвното налягане и да предизвикат учестен пулс. Това е опасно не само за страдащи от сърдечносъдови заболявания, но и за напълно здрави и млади хора. Тези опасни състояния могат да се появят дори при подрастващи, които консумират енергийни напитки в комбинация с алкохол, което може да е изключително опасно за здравето им.

Признаци, че страдате от кофеинова зависимост

Според клиника Майо, както алкохолът, така и кофеинът могат да повишат кръвното налягане, което прави тази комбинация така опасна. Ускореният и неравномерен пулс също може да е много опасен за здравето и живота. В някои случаи може да се наложи и лекарска намеса.

Влошаване на депресията и тревожността

Съществува връзка между алкохола и депресията. Алкохолните и кофеиновите напитки имат въздействие на депресант за нервната система. Въпреки че за кратко могат да ви накарат да се почувствате добре, в дългосрочен план ефектите им имат потискащ ефект върху нервната система и мозъка. Това може да влоши сериозно състояния като тревожност, безпокойство, депресия.

Какво се случва в тялото, ако спрете алкохола само за 30 дни

Влошаване на храносмилателната функция

Алкохолът и кофеинът действат диуретично. Това означава, че имат отводняващ ефект, а колкото по-агресивно се освобождава водата от тялото, толкова по-затруднена става храносмилателната функция, в частност функцията на червата. Те се нуждаят от достатъчно течности, за да изпълняват функциите си. Дехидратацията, която кофеинът и алкохолът причиняват, може да забави движенията на червата, да ги направи инертни, да влоши състоянието на чревните бактерии. Резултатът може да е както запек, така и диария.

Неподозирани рискове от консумацията на храна с кофеин

Нарушения в съня

Кофеинът стимулира и възбужда нервната система. Това може да попречи на съня. В комбинация с алкохола, който дава лъжливо усещане за ободряване, сънят може да се наруши още по-сериозно, защото алкохолът също стимулира нервната система, предизвиква смущения в терморегулацията, причинява неспокоен сън, нощни събуждания.

Коментирай