Здраве и красота

Признаци, че страдате от кофеинова зависимост

Пристрастени ли сте към кафето?

01.04.2021г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кафето е напитката, с която се будим. Тя ни дава енергия, помага ни да отворим очи, а вкусът и ароматът му не могат да се сравнят с нищо рано сутрин, най-вече за любителите на кафето. Влюбените в черната кофеинова напитка хора са склонни да изпиват по няколко чаши кафе на ден. Този естествен стимулант в кафето – кофеинът, има не само свойството да ви ободрява и да ви кара да се усмихвате, но и може да ви накара да се пристрастите.

Кофеинът може да подобри настроението ви, да повиши бдителността и концентрацията ви, да ускори метаболизма ви. Това се дължи на неговите стимулиращи мозъка и рецепторите в него свойства.

Как да направите сутрешното кафе по-здравословно

Кофеинът блокира определени рецептори в мозъка, които му дават команда, че той и тялото са уморени. Това дава лъжливо усещане за бодрост, тъй като блокираните рецептори на свой ред изпращат сигнали, които провокират освобождаването на допамин.

Редовната изобилна консумация на кофеин променя биохимичните процеси в мозъка, което води до пристрастяване, пише healthdigest.com. Тъй като кофеинът блокира аденозиновите рецептори в мозъка, той се опитва да произведе повече от тях, за да замести блокираните. Този механизъм е възможно да намали стимулиращите ефекти на кофеин, заради което да имате нужда от още и още чаши кафе, за да се чувствате бодри.

4 здравословни добавки към кафето

Как да разберете, че сте пристрастени към кофеин?

Един от най-явните признаци, че вече сте се пристрастили към кафето е не толкова желанието за още чаши кафе през деня, а появата на главоболие сутрин, ако сте пропуснали да изпиете кафето си.

Главоболието е един от признаците, че сте пристрастени към кофеина. Ако пропуснете да изпиете достатъчно чаши кафе, особено първата сутрин, а след това ви заболи глава, това би могло да се счете за признак на пристрастяване.

Свързани статии

23 причини кафето да е част от вашето ежедневие

Друг признак на пристрастяване към кофеина е липсата на концентрация. Ако не сте изпили кафето си за деня или сте изпили нетипично малко за вас, е много вероятно да изпитвате затруднения в извършване на нормалните ежедневни задачи. Паметта и концентрацията ви може да са затруднени, тъй като липсва стимулантът, който ви е помагал.

Цялостното ви настроение може да е влошено, ако не сте пили кафе. Енергията ви спада, нервни сте и имате нужда от кафе. Това са все признаци, че сте повече от почитател на кафето.

Какво се случва в тялото, когато пиете кафе всеки ден

Коментирай