Свободно време

5 принципа, които отличават бедните от богатите

Пазаруване извън възможностите

11.05.2022г. / 05 58ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ние не избираме в какво семейство да се родим. Докато израстваме, много фактори определят как ще живеем един ден. Дали ще имаме финансова свобода или ще живеем в недоимък. Отношението към парите, финансовата култура, отношението към нас самите, усилията, които полагаме, за да се развием като личности са част от тези фактори. Хората с финансови възможности и тези без често се отличават по няколко критерия, вижте кои.

Импулсивни покупки

Обикновено, хората, израснали с по-оскъдни финансови средства, в по-бедно семейство, вярват, че трудностите в живота възникват сами и не зависят от тях. От друга страна, богатите личности знаят, че събитията са под техен контрол. Следователно може да се приеме, че хората, които нямат високи доходи са по-импулсивни в неочаквани ситуации, като пазаруване, дори и да знаят, че средствата им са ограничени. Някои от тях дори следват правилото „Ако нещо много ти харесва, трябва да го имаш.“

Каква личност сте според вашата кръвна група?

Пазаруване извън възможностите

Друго правило, което отличава хората с възможности от тези, на които често не им стигат доходите е това за добре обмислените покупки. По-бедните купуват скъпи мобилни устройства, дрехи, хранят се по-често навън, но рядко успяват да спестят пари, възможно е да имат и повече от един банков заем и т. н.

От друга страна, хората с повече пари си правят добре сметката. Те следят за промоции, питат за отстъпки, възползват се да почиват в сезони или дни от седмицата на любими дестинации, когато знаят, че ще им излезе пътуването по-изгодно. Казано накратко, богатите си правят по-добре сметките от бедните понякога.

Кои са 6-те тайни на щастливите хора

Неспособност за управление на пари, ако се появят

Неспособността за правилно разпределяне на средства е присъща на тези, които в детството си не са имали, семейството е живяло по-скромно и т. н. Много често ние се учим на отношение към парите от нашите родители, дори може да се каже, че това е и кодирано в гените ни.

Обикновено живеем или по същия начин като нашите близки, или стигаме до крайности – твърде пестеливи или харчещи всичко. И така, ако случайно получим бонус, повишение на заплатата, спечелим от лотарията или наследим сума, лесно може да пропилеем тези средства.

11 признака на финансов тормоз във връзката

Вярване, че не можем да печелим повече пари

Още един принцип, който отличава бедните от богатите е нагласата за успеха, личното развитие и възможностите. Според някои западни проучвания, хората с ниски доходи обикновено вярват, че това което постигаме в живота, е най-вече въпрос на късмет.

Свързани статии

Богатите обаче следват друго правило „Аз сам определям как ще се развие животът ми“. Постоянното виждане на пречки, страхът от провал, бездействието, пречат на това да се опитаме да променим в по-положителна посока живота си.

Харчене на всичко спечелено

Да живееш ден за ден е лош навик, който в дългосрочен план може да доведе до бедност. Има месеци, в които разходите са извънредни, но има и такива, в които бихме могли да спестим дори малко, но не го правим, защото се изкушаваме да си купим нещо луксозно като храна, дреха и т. н. Богатите са се научили да отделят определен процент от месечните си доходи и това донякъде им помага да бъдат по-сигурни и уверени в постигането на целите си.

Коментирай