Свободно време

„Парижанина“ от Изабела Хамад

Завладяващият роман

25.05.2022г. / 06 08ч.
Михаела Лазарова
Корица:  Люба Халева

Корица: Люба Халева

Когато погледна живота си, виждам цял списък от грешки. Очарователни, красиви грешки. Не бих ги променил“, казва Мидхат Камал, главният герой в романа „Парижанина“ – блестящ дебют на Изабела Хамад, който се появява на български на 23 май с логото на изд. „Кръг“.

Майсторски написана, книгата четем в превода на покойния Стефан Аврамов (1978 – 2021)когото трагично загубихме през 2021 г. и който й отдели месеци неуморна и задълбочена работа. Красивата корица нарисува Люба Халева.

Животът на главния герой Мидхат Камал започва в Наблус – град на север от Йерусалим. През 1914 година Османската империя тъне в упадък, а на хоризонта се задава Първата световна война… За да избегне наборната служба, Мидхат отива да учи медицина в Монпелие. Докато следва, той заживява при антрополога Фредерик Молиньо и се влюбва пламенно в дъщеря му Жанет. Оказва се обаче, че вместо да се разгърне вълнуваща любовна история, пред читателя се разкрива предателство – ученият има скрити мотиви, за да приюти младия палестински студент. Чувствайки се наранен, Камал заминава за Париж, където учи история в Сорбоната.

И докато Мидхат се потапя в живота на френската столица, съдбата на родния му град е различна – старият му свят се разпада под окупацията на британците и надигащите се националистически настроения в Палестина. Младият мъж е принуден да се върне у дома, разкъсван между две култури и две реалности. Той трябва да намери своето място и да се справя с конфликтите в собственото си семейство, но и с очакванията на обществото в един отиващ си свят.

„Парижанина“ е изключителен исторически роман, написан с висок стил и език, впечатляващи за младата възраст на Изабела Хамад, която завършва книгата преди да е навършила 30 години. Изданието привлича и с дълбочината, в която разглежда въпроси като културна идентичност, любов и политика, докато проследява живота на главния герой по време на ключов момент от историята. Текстът хвърля светлина и върху началото на дългата епоха от страдания, неразбирателство и смърт, белязала съдбата на Близкия изток, и дава възможност за по-добро разбиране на процесите, които са оформили тази конфликтна част от света.

„Парижанина“ е възвишено читателско преживяване. Деликатен, сдържан, невероятно интелигентен, необичайно уравновесен и истински красив. Изглежда невъзможно толкова забележителен исторически епос да е дебют на писателка в двайсетте й години – но е вярно. Изабела Хамад е огромен талант, а книгата й е чудо.“

Зейди Смит

„Парижанина“ е щедър дар. Съществува определен вид радост, която съдържа не само удоволствие, но и борба и дори тъга. Романът на Хамад предизвиква тази радост у читателя.“

Джонатан Сафран Фоер 

„Удивителен… Изграден с впечатляващо въображение, този исторически роман не попада в никоя от обичайните клопки на жанра. Блестящо написан е и дълбоко искрен в емоциите си.“

„Ню Йорк Таймс Буук Ривю“

За авторката:

Изабела Хамад (р. 1992) е британско-палестинска писателка, родена в Лондон. Завършва английска литература в Оксфорд, а през 2012 г. получава стипендията „Кенеди“ от Харвардския университет. Носителка е на наградата за проза „Плимптън“ и на престижното отличие за къс разказ „О.Хенри“.

Първият й роман „Парижанина“ (2019) влиза в литературните класации на „Ню Йорк Таймс“, „Барнс енд Ноубъл“, „Вог“, „Амазон“ и „ЛитХъб“ и получава отличието „Палестинска книга на годината“.

Коментирай
Свободно време