Свободно време

„Сатанинско лято“ - продължение на датската трилър сензация „Свирепа зима“

„Сатанинско лято“ се приземява на първо място в бестселър класацията на „Шпигел“

28.05.2022г. / 06 11ч.
Михаела Лазарова
Корица: "ЕМАС"

Корица: "ЕМАС"

Вече по книжарниците можем да намерим „Сатанинско лято“ – дългоочакваното продължение на датската трилър сензация „Свирепа зима“, която у нас излезе миналата година с логото на издателство „Емас“ в специалната им колекция скандинавски криминални романи, наред с имена като Ю Несбьо, Самюел Бьорк и Сьорен Свайструп. 

„Свирепа зима“, суперуспешното начало на поредицата, съвсем заслужено бе удостоено с наградата за най-добър дебют на Датската криминална академия за 2020-а, макар че авторите Ким Фебер и Йени Педерсен далеч не са начинаещи в словото – те са популярна двойка опитни журналисти, познаващи в дълбочина актуалната обстановка в Дания. Йени е дългогодишна новинарска водеща и криминална репортерка по националната телевизия, а Ким работи за най-големия вестник в страната.

Затова и двойката умело вплита в задъханото действие наболели теми като тероризъм, миграционен натиск, ксенофобия, институционално бездействие, задкулисие. И във втория си случай тяхното разследващо дуо Юнкер и Кристиансен се впуска в надпревара с времето и с най-мрачните прояви на властта. Неслучайно с излизането си „Сатанинско лято“ се приземява на първо място в бестселър класацията на „Шпигел“.

За книгата:

Макар от кървавия терористичен атентат в Копенхаген да са изминали шест месеца, сянката му продължава да тегне върху следователя Мартин Юнкер. Докато той разследва убийството на мастит адвокат в Сенсте, съпругата му Шарлоте получава анонимен сигнал: атентатът в датската столица е можело да бъде осуетен, а Мартин може би е замесен в потулването на скандалния случай. Шарлоте, по професия разследваща журналистка, решава да се срещне с неизвестния информатор, готов да разобличи виновниците за смъртта на деветнайсет души…

В гориста местност в покрайнините на Копенхаген е открит обезглавен мъжки труп с две огнестрелни рани в коленете. Престъплението носи белезите на брутална разправа, а вероятно и на зловещо предупреждение. При аутопсията намират в стомаха на жертвата пластмасова капсула, а вътре – листче с телефонен номер. Ръководителката на разследването, инспектор Сине Кристиансен, открива, че номерът е на… Шарлоте Юнкерсен.

Обединени в общата си кауза да разкрият цялата истина, двете жени сформират тандем и се натъкват на мащабен заговор с участието на високопоставени служители от тайните служби. Заговор, който обаче разузнаването иска да потули на всяка цена и без да подбира средствата…

Коментирай