Свободно време

След майчинството Петя Кертикова се завръща в ефира на Bulgaria ON AIR

Вече пет години рубриката „Завърналите се с Петя Кертикова“ по Bulgaria ON AIR представя невероятни истории

30.06.2022г. / 11 32ч.
Мария Дуковска
Снимка: Bulgaria ON AIR.

Снимка: Bulgaria ON AIR.

Отскоро харизматичната водеща на „Новините ON AIRПетя Кертикова отново запознава зрителите в ефира на Bulgaria ON AIR с най-важното от България и света, след като се завърна на телевизионната площадка от заслужен отпуск по майчинство. В искрено и лично интервю, специално за женския портал Az-jenata.bg, тя разкрива повече за майчинството и отглеждането на малкия Йоан, дебютната си книга „Завърналите се“ и емоцията от завръщането в работната обстановка.

С появата на сина ти Йоан, научи ли нещо ново за себе си и настъпиха ли промени в начина, по който възприемаш живота, които изненадаха дори самата теб?

Когато родих Йоан, научих, че любовта наистина не познава граници. Кърмих изключително до момента, в който синът ми не се отказа сам. През това време имаше периоди, в които съм го кърмила по 10 пъти в денонощие. В безсънните нощи осъзнах, че нищо вече няма да е същото в живота ми, но и че с помощта на Бог аз и годеникът ми Любомир, вече имаме най-важното на този свят – детенце. Във времето след раждането научих, че мога да бъда дори още по-организирана и дисциплинирана, дори повече сега в сравнение с времето, когато бях спортист. Това ми помага да разпределям правилно времето си, за да мога да бъда по-добра майка и жена.

Как успя да съчетаеш смяната на пелени със създаването на първата си книга „Завърналите се“, която представи официално през април месец?

Беше наистина трудно, защото паралелно с кърменето и грижата за новородения ми син Йоан редих жилище и същевременно с това работих по книгата „Завърналите се“. Спомням си, че имаше нощи, в които, ако не кърмех, то подреждах чаши и чинии в кухнята, после пишех и накрая идваше време пак за кърмене. Успявах да поспивам едва през деня, когато и Йоан спеше. Беше натоварено, но и този период премина. Успях със сроковете, които имах да напиша сборника, спомням си и че Йоан изчака да напиша черновата на последната история и часове след това влязох в родилното отделение. Благодаря на близките ми и на майка ми Таня, която остави дома си временно, за да ми помага с грижите за Йоан.

За кого е предназначена тя и колко важно е за теб човек да се завръща към корените си?

Заедно с издателство AMG Publishing искахме това четиво да е леко и всеки да успее да намери по нещо за себе си, или да се припознае в някой от героите. Книгата събира 21 истории за смисъла да се завърнеш у дома. Иска ми се, четейки я, хората да погледнат с други очи на родината ни и да спрат да ни наричат „луди“ нас, завърналите се, защото и аз съм в този отбор – учех и работех в САЩ в продължение на близо 10 години.

Смятам и вярвам, че за всеки е важно да се завръща към корена си, от мястото, където е започнал да сбъдва мечтите си, при близките си. Кой ще остане за постоянно вече е друга тема. Именно за оставането разказва „Завърналите се“. Книгата е предназначена за всички онези, които ще кажат, че тук в България нищо не става. Вече пет години авторската ми рубрика „Завърналите се с Петя Кертикова“ по Bulgaria ON AIR представя невероятни истории и се надявам да продължи да вдъхновява и да бъде в помощ на всички онези, които се чудят дали да се приберат у дома.

Историите за успешни млади българи, избрали да се реализират в родината, са много вдъхновяващи. Какво обаче би казала на онези, които все още са в търсене на правилния път към успеха и губят ентусиазма си?

Да не спират да търсят пътя си, да не се страхуват от провалите, а напротив – да опитват, докато е време, за да може един ден да не съжаляват, че са пропуснали възможности. Път има за всеки един човек, стига той да го намери и да не се отказва да върви по него. Вярвам, че отказване няма, ако нещо за теб е наистина важно. Колкото до ентусиазма, той винаги съпътства желанието и волята да успееш.

Какви емоции изпита със завръщането си сред колегите от Bulgaria ON AIR и първата емисия новини?

Върнах се на работното си място и тази пауза, която бе повече от година, сякаш не се беше отразила въобще. Влязох в релси веднага. Не изпитах и сценична треска по време на първия си ефир след майчинството, а само вълнение, че отново съм част от телевизионната магия. Щастлива съм, че се завърнах и че отново правя това, което обичам.

Ти си водещ на „Новините ON AIR“ и автор на рубриката „Завърналите се с Петя Кертикова“ в ефира на Bulgaria ON AIR. Трудно ли е за теб да съчетаваш работата с грижите за Йоан?

Засега успявам да съчетавам грижите за Йоан с работата ми в новините и по авторската ми поредица. Ставам сутрин, за да сготвя или изчистя, след това успявам да нахраня Йоан с попара, която обича вече да хапва сам, а оттам насетне за него се грижат баща му, двете му баби и дядо му. Всеки помага с каквото може и нещата ни се получават. Надявам се да успеем да запазим тази сплотеност и да отгледаме и възпитаме добър човек с ценности, морал и отговорност към живота и другите хора.

Снимки: личен архив.

Коментирай