Свободно време

Цанко Цанков гостува в рубриката „Златните“ по Bulgaria ON AIR на 8 юли

Очаквайте интригуващия разговор в сутрешния блок „България сутрин“ от 07:00 часа

07.07.2022г. / 12 25ч.
Мария Дуковска
Цанко Цанков гостува в рубриката „Златните“ по Bulgaria ON AIR на 8 юли

„Властелинът на Черно море“ Цанко Цанков тази седмица е специален гост в рубриката „Златните“ на сутрешния блок „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR. На 8 юли, от 07:00 часа зрителите на националната политематична телевизия ще научат вдъхновяващата история на българина, който се готви да преплува Гибралтарския проток и да постави нов световен рекорд, както и повече за неговите постижения до този момент.

Цанков влиза в историята като плувецът, който е ставал шампион на България в най-много индивидуални дисциплини – девет. Нарежда се и под номер 3 във вечната ранглиста на 100 метра съчетано плуване за мъже.

Постиженията на плувеца продължават да се трупат, като на 22 август 2020 г. той счупи Световния рекорд на 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн. За 12 часа Цанко успя да преплува 50 600 метра, показвайки силния си състезателен дух и издръжливост.

Безспорен връх в спортно-състезателната дейност на Цанко е постижението, с което той се превръща в първия човек в историята, преплувал акваторията на най-големия български залив – Бургаския. Изминатото разстояние от 46 800 метра е и най-дългото индивидуално преплуване, извършено някога в хилядолетната история на Черно море, от всички граничещи с него държави, с което Цанков отново поставя рекорд и получава прозвището „Властелинът на Черно море“.

Покорявайки нови върхове, блестящият спортист се е устремил към поредната висока цел в кариерата си – опит да постави нов световен рекорд на протока Гибралтар, който е определен за едно от 7-те най-трудни плувания в света. Задачата е тежка, но Цанков е решен да се впусне в голямото предизвикателство и да прослави България отново.

Как се подготвя за това сериозно предизвикателство, какъв режим спазва, колко усилия му е коствало да стигне дотук и на какво иска да научи децата от неговия клуб по плувни спортове ще научите този петък, 8 юли, от 07:00 часа, в рубриката „Златните“ на сутрешния блок „България сутрин“ на Bulgaria ON AIR.

Коментирай
Свободно време