Свободно време

Как да превъзмогнем стреса от говорене пред публика

За някои хора притеснението да говорят публично е огромно

04.08.2022г. / 16 02ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

На всеки човек в даден момент му се е налагало да се представи пред публика. Било то за презентация, изнасяне на някаква реч или изказване на мнение. Има голяма вероятност една от реакциите в дните, близо до представянето да е страхът от непознатото. Често срещани при повечето хора са мислите „Ще се хареса ли моето представяне на публиката? Ще се изложа ли тотално, ставайки за смях? Какво ще облека? Как ще прочета тази сложна дума, която е важно да спомена?“ Не се страхувайте, тези въпроси са нормални и вероятно много от нас са си ги задавали. Колкото до това какво е решението на тези въпроси, в следващите редове ще се опитаме да ви спестим бъдещи притеснения, като ви споделим няколко съвета за справяне с този стрес.

Запазете самообладание

Знам, че може би това е последното нещо, което бихте искали да чуете, когато сте стресирани за бързо приближаваща се на хоризонта презентация, но тази първа стъпка е много важна. Когато човек работи под голям стрес, често пъти прави дребни грешки, които по-късно могат да се окажат пагубни. Затова е добре да останете минутка-две със своите мисли. Не се поддавайте на лошия глас в подсъзнанието ви да диктува как ще се представите. Вместо да мислите за негативното, опитайте се да си представите перфектната презентация. Визуализирайте публиката си, жестовете си, произношението си и най-вече – успеха си. Често първата ни реакция е песимистична, но за да успеете, трябва да мислите позитивно.

Не сте сами

Може да е трудно отначало да си помислите, че ваши познати изпитват същите притеснения като вас, но това е така. В повечето случаи не сте единственият човек, който изпитва страх и неувереност. Възможен начин да се успокоите е да се свържете с някого от останалите презентиращи, ако има такива. Когато обясните притесненията си на човек, който е в същото положение като вас, ще можете да се сближите. Намирайки това общо притеснение ще ви помогне да превъзмогнете стреса поне малко. Когато осъзнаете, че всички около вас изпитват същите притеснения, това ще ви направи по-уверени и дори в процеса ще можете да си помогнете взаимно като се мотивирате един друг. Знаейки, че презентирате пред поне един-двама познати, това ще ви даде повече успокоение.

Подгответе се добре

В зависимост от сложността на материала, който ви е даден е добре да се подготвите подобаващо. Бъдете колкото се може по-подготвени. Намерете всевъзможна информация и гледни точки. Когато изникне някой въпрос в главата ви по време на проучването – опитайте се да си го обясните. Възможно е публиката ви да си зададе същия въпрос по време на презентацията ви. Успявайки да научите добре материала си, това ще ви направи по-уверени, ако на хоризонта се зададе въпрос от някой от слушателите.

Стремежът към перфекционизъм често води към провал

Нормално е да искаме всичко да се случи по начина, по който сме си го представили. За жалост, много често в живота ситуацията, която сме си планирали да се случи по един начин, се случва по съвсем друг. Недейте да се стремите към абсолютен перфекционизъм. Презентацията в умовете ни е преминала прекрасно без никакви спънки, но може би не е изненада, че често реалната ситуация е малко по-различна. Напълно нормално е да забравите някое изречение от приготвения си предварително план. Случва се да прочетете даден термин грешно или да произнесете нечие име неправилно. Както се казва, човешко е да се греши. Не го взимайте присърце. Продължете смело напред. Понякога грешките ни правят по-интересни за публиката, без дори да го осъзнаваме.

Мълчанието не е краят

Често асоциираме внезапното мълчание от забравено изречение или моментно разсейване с нещо лошо. Свикнали сме, че по време на презентацията си трябва да се изказваме бързо и да не оставяме много паузи между изреченията си, но понякога това мълчание може да е в наша полза. Когато от време на време запазите малко мълчание, си давате допълнително време да разгледате материала си и да осмислите следващото си изречение. Също така публиката ще има повече време да осмисли това, което току-що е чула. В този случай всички печелят. Това е само една малка стъпка към бъдещия ви успех. Извървете я с гордо вдигната глава.

Автор: стажант Ивелина Беркова.

Коментирай