Свободно време

“30 дни мрак“ от Джени Лунд Мадсен

Превод от датски: Светлана Старирадева

13.08.2022г. / 07 52ч.
Михаела Лазарова
Корица: "Лемур"

Корица: "Лемур"

Издателство Лемур представя „30 дни мрак“. Завладяващ и драматичен скандинавски трилър, който изненадва с необичайни обрати и свеж хумор. Веднага се забелязва, че авторката е сценарист: диалогът е остър, героите ярки, а действието увлича с динамика и пъстрота.

Хана е датска писателка на изтънчена литература, но въпреки забележителната критика, книгите й не са сред предпочитаните от масовия читател. В самотата и отчаянието си се поддава на предизвикателството да напише криминален роман за 30 дни. Заминава за малко, спокойно градче в Исландия да търси вдъхновение. Но под повърхността на идиличния Хусафьордур бушуват силни течения.

Няколко дни след пристигането й, тялото на сина на местен рибар е извадено от ледените води на океана. Хана започва да разследва смъртта му с надеждата да намери материал за романа си, но скоро затъва в опасните тайни на градчето. Сред исландския студ, сняг и мрак тя се натъква на скритите сенки на миналото. Но може би точно там се крие нейното бъдеще.

30 дни мрак“ е носител на датската литературна награда Харалд Моргенсен за най-добър криминален роман за 2020.

Джени Лунд Мадсен (родена през 1983) е един от най-добрите датски сценаристи. Тя е известна и като застъпник за по-коректно и по-широко представяне на екрана на хората от етническите малцинства и тези с различна сексуална ориентация. Освен сценарии за киното и телевизията, през 2019 Джени пише своя първи сценарий за театъра, а през 2020 дебютира и като автор на криминален роман с книгата си „30 дни мрак“.

Превод от датски: Светлана Старирадева

Още за книгата

ДАТА НА ИЗДАВАНЕ

2021

ИЗДАТЕЛСТВО

Лемур

ISBN

978-619-7581-05-8

КОРИЧНА ЦЕНА

17.90 лв.

БРОЙ СТРАНИЦИ

372

РАЗМЕРИ НА ИЗДАНИЕТО

15/22

КОРИЦА

Мека*

ДИЗАЙН НА КОРИЦАТА

Декитас

ЖАНР

Художествена литература; криминален роман

*Книгата има  издание и с твърди корици

Коментирай