Свободно време

7 идеи как да спестим пари, пазарувайки за ученик

Направете си списък за пазаруване и не се отклонявайте от него

07.09.2022г. / 16 19ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Есента чука на прага ни и с нея нашият живот се завръща към обичайния си ритъм. Всички усещаме как топлите дни си отиват, за да ги замени дъждовното време. Дошъл е моментът, в който трябва да направим ревизия в гардеробите – както в нашите, така и на децата. Нови анцузи, маратонки, училищни пособия. Списъкът е дълъг и само при мисълта за предстоящото пазаруване, всеки родител преживява малка паник атака.

Има ли начин да намалим разходите, свързани с подготовката за предстоящата учебна година? В следващите редове ще се опитаме да ви подскажем някои идеи, които могат да ви спестят пари. Ето ги и тях:

Заемете дрехи от приятели

Попитайте ваши познати дали разполагат с дрехи от тяхното дете, които няма да ползват. Повечето родители с охота ще ви дадат дрехи, които техните деца вече не носят. В трескавата подготовка за първия учебен ден, ние, родителите, често пъти искаме да дадем най-доброто на децата си, и в това няма нищо лошо. Но сумите, които можем да изхарчим могат доста да раздуят семейния ни бюджет. След няколко седмици с неприятно чувство ще установим, че нашият малък наследник нагазва с лекота в локвите, седи по стълбищата, катери се и прави какво ли още не именно със скъпите дрехи, които сме купили. Ето затова, не се срамувайте, ако вашето дете износва дрехи – свободата и щастието му са по-важни, отколкото то да съобразява движенията си с цената на дрехата.

Проверете вкъщи

Преди да се втурнете да щурмувате магазини, проверете дали нямате вкъщи неща, които могат да ви свършат работа. Може с изненада да намерите чисто нови флумастери или пък моливи, които сте забравили, че сте купили.

Оставете децата вкъщи

Да пазарувате с децата може да се окаже грешка. Вместо това, оставете ги при баба и дядо или някой съсед, и свършете работата си сами. Всички знаем как пазаруването с деца може сериозно да надвиши сумата, която сме заделили за целта. Големите производители знаят това. Нека не ви се налага да плащате двойно за нещо, само защото върху него има отпечатана картинка на принцеса или супергерой.

Комбинирайте пазаруването с приятели

Ако имате приятели, чиито деца са на същата възраст като вашето, можете да помислите за общ пазар. Купуването на едро на тетрадки, моливи и други може да ви спести доста пари, тъй като разликата в цените на дребно и едро понякога може да е съществена. За големи количества намалението в цените започва от 20% и може да достигне много повече.

Как да изберете раница

Когато става въпрос за избора на раница, добре е да сте пестеливи, но не прекалено. Хубавата и качествена раница е нещо, което вашето дете ще може да ползва повече от един сезон. В този случай инвестицията си заслужава. Избягвайте раниците с анимационни герои, тъй като за тях ще платите с 20-30% повече. Избягвайте модни и известни марки, поради същата причина.

Не се отклонявайте от списъка за пазаруване

Свързани статии

Колкото и изкушаващо да е нещо, което вашето дете иска, погледнете дали го има във вашия списък – ако не е там – по-добре не го купувайте. Задоволяването на всяка прищявка на детето ви може да ви струва доста скъпо и в буквален, и в преносен смисъл. Не бързайте да купувате стоки, от които все още нямате нужда. За да спестите излишни разходи, можете да отложите закупуването и на електронни устройства – таблети, телефони и др. Изчакайте по-добър момент за това – например „Черния петък“ или големите коледни разпродажби.

Изпреварете тълпата

Вместо да изчаквате последния момент, за да напазарувате за детето си – подходете умно и купете най-важните (и най-скъпите) артикули преди голямото пазаруване на 15 септември. Набелязвайте си стоки в големите модни портали, добавяйте ги в секция „любими“ и изчакайте точния момент, когато цените им бъдат намалени.

Коментирай
Здраве и красота