Свободно време

На ход е Снежната царкиня

Вълшебствата се сипят от шейната ѝ от приказките на Фани Пейчева

25.09.2022г. / 06 06ч.
Михаела Лазарова
Корица: София Попйорданова

Корица: София Попйорданова

Вълшебствата се сипят до безкрай от шейната на Снежната царкиня с виторогите елени и покълват в сърцето, за да расте Добротата – такива „странични“ ефекти произлизат от всички приказки на Фани Пейчева. Писани през миналия век, те пръскат искри и внасят чудеса и в нашия.

Издателство „Лист“ ги преиздаде в два сборника – „Омагьосаната гора“ и „Снежната царкиня“. Първият включва десет истории и излезе в началото на лятото, а вторият – преди броени дни, отново с изящни илюстрации на София Попйорданова.

В „Омагьосаната гора“ читателите се срещнаха с принц Радол и девица Звездица, с Рижата котка и Мечока с огърлицата, с Баяна и блатния дух, както и с Китен, Калин и още много герои.

Сега на ход са Снежната царкиня и нейните момичета, дърворезбарят Богоя, мързеливият Диман, девойката Руйя и брат ѝ Смилец, Кита девойка, неблагодарният Радул.

Приживе Фани Пейчева (1938 – 1985), която е преводачка от сърбо-хърватски език, успява да види издадени само част от приказките си в сборника „Козелът със златните рога“. Книгата ѝ „Принцът и девица-звездица“ излиза през 1986-а – година след кончината на авторката.

„Приказките са много красиви, с хубав, омаен български език. Митичните същества не са познатите от нашите легенди, но биха могли да бъдат. Искаме тези приказки да продължават да се четат, защото така опазваме хубавия, плътен, богат български език от обедняване и обезличаване.“, коментира главният редактор на издателство „Лист“ Гергана Димитрова. Корицата и илюстрациите са дело на София Попйорданова.

Коментирай
Здраве и красота