Свободно време

5 вида приятели, които да избягвате в живота си

Защо изобщо не са ви нужни?

04.10.2022г. / 15 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Приятелите са едни от най-важните хора в живота. За разлика от семейството и роднините, те са хората, които сами избираме да присъстват в живота ни и които подбираме според ситуациите, интересите, хобитата, разбиранията и възгледите, ценностите, дори чувството за хумор. Приятелите са до нас в хубави и трудни моменти.

5 признака на нездравословно приятелство и кога да го прекратите

Имаме нужда от различни типове приятели, които ни дават различни неща в емоционален план. Имаме най-добри и близки приятели, имаме социални приятели, такива, с които се чуваме от време на време по телефона, но разговорите са напоителни и изключително приятни. Имаме приятели, които са част от групата, в която се движим. Имаме и такива, които са приятели според ситуацията – нещо или някакво обстоятелство ни е събрало в даден момент и ни е сближило.

Всички тези приятелства ни дават различна степен на удовлетвореност, обогатяват ни и ни правят хората, които сме. Но има и типове приятелства, от които изобщо нямаме никаква нужда. Те изцеждат енергията ни, губят времето ни и ни карат да спираме да вярваме в истинското приятелство.

3 зодии, които остават приятели с бившите си

Кои са типовете приятели, от които изобщо нямате нужда в живота си?

Едностранните приятели

Сещате ли се за някой приятел, който ви търси само когато има нужда от вас? Може би се сещате и за такъв, който никога не ви изслушва, но ви задължава да изслушвате него, да съпреживявате проблемите му и да му давате съвети. Тези хора са примери за едностранни приятели. Такива личности изсмукват енергията ви, възползват се от качествата ви на истински приятел, а не ви дават нищо в замяна. С няколко думи – това реално не е приятелство, а някакъв вид социален и емоционален паразитизъм, от който единственият губещ сте вие.

Амбивалентни приятели

Според клиничния психолог Перпетуа Нео, цитиран от mindbodygreen.com, амбивалентните приятели са хора, които проявяват както много позитивизъм, така и краен негативизъм. Подобни приятелства се лутат в двете крайности, което ви кара или много да се забавлявате в компанията на тези приятели, или да се чувствате емоционално изцедени и искащи да избягате някъде на усамотено и тихо място.

Приятели, от които нямате нужда

Амбивалентните приятелства са едни от най-нездравословните видове приятелства, които могат да са истински изтощителни. Те натоварват психиката и влияят зле на емоционалността. Ако се чувствате енергийно изцедени след общуване с такъв приятел, трябва да знаете, че подобни отношения не са ви от полза по никакъв начин. И не, че от приятелството трябва да има полза. Всъщност важно е единствено това как се чувствате след общуване с човека. Ако ви изцежда и изтощава, зарежете го.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 1 година )
celyvki priyatelko ste se islyasvame vzaimnoo cekime a sega kuceka papaurko da varviii cerpta
отговор Сигнализирай за неуместен коментар