Свободно време

5 признака на нездравословно приятелство и кога да го прекратите

Приятели, от които нямате нужда

05.04.2021г. / 07 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Приятелството е жизненоважно за съществуването на всеки човек. Без приятели сме изгубени. Те са нашето семейство, понякога много по-дълбоко и емоционално свързано с нас, отколкото биологичното ни семейство. Това е така, защото сами избираме приятелите си, докато роднините не.

Смислените и дългосрочни приятелства са незаменим подарък от съдбата. Приятелите са начинът да се справяме с трудностите, да се смеем повече, да сме истински щастливи и пълноценни като хора.

6 знака, че сте повече от приятели

Наред с истинските приятелства обаче в живота ни е пълно с нездравословни отношения, които са имитация на приятелски такива. Те могат да са токсични, изпиващи енергията ви, дори вредни в психически, емоционален и физически смисъл.

Кои са сигналите, че е време да прекратите приятелство, което е нездравословно за вас?

Приятел, който очаква от вас и ви притиска да сте на разположение 24/7 за него не ви е приятел

Истинските приятели наистина са готови да помогнат през който и да е час от денонощието. Те са на разположение, дори когато времето и мястото не е удобно за тях. Но това е тяхна воля. Ако искате да бъдете до приятел в нужда, вие просто го правите, а не защото се изисква от вас или някой ви притиска. Още по-лошото е, когато не получавате същото в замяна. Това не е приятелство, а възползване.

Видове приятели, от които всеки се нуждае

Приятел, който ви атакува пред други хора уж на шега, не ви е приятел

Прекратете подобен тип фалшиви и нездравословни приятелства, защото ви вредят. Човек, който ви засрамва или ви обижда, подиграва се с вас уж на майтап пред други хора, просто не ви е приятел.

Приятел, който очаква да четете мислите му и се разстройва, когато не можете

Добрите приятели наистина сякаш умеят да четат мислите си. Те се познават толкова добре, че се разбират интуитивно без думи. Комуникацията тече на всички нива без усилие. Ако обаче имате приятел, който ви притиска да го разбирате и да се съгласявате с него, а същевременно се сърди, ако не успявате, това е токсично приятелство. В дългосрочен план то е нездравословно за вас.

7 двойки зодии, които не могат да бъдат приятели

Приятел, който взима всички решения във вашето приятелство

Същото е като с връзките – когато само единият партньор взима всички решения, това определено рефлектира върху другия и го кара да се чувства зле на всички нива. Ако имате приятелство, в което винаги другият човек е водещата фигура, а вие непрекъснато трябва да се съгласявате с него, прекратете тези отношения. Ако човекът ви е скъп и не искате да губите приятелството си с него, опитайте да поговорите. Ако не се получи и не постигнете разбирателство, не очаквайте истинско приятелство от него в бъдеще.

Приятел, който ви лъже

Един от показателите, че се намирате в токсично нездравословно приятелство е, когато лъжата се е наместила трайно между вас. Приятел, който ви лъже просто не ви е приятел. Това е. Толкова е просто.

5 причини приятелите да са толкова важни

Коментирай