Свободно време

Как можем да влияем на подсъзнанието си?

Променете отношението към самите себе си

07.10.2022г. / 12 20ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички сме чували израза „Подсъзнанието може всичко“ – той е и заглавието на една съвсем небезизвестна книга от Джон Кехоу, според която можем да постигнем всичко, за което сме мечтали в живота, само ако следим потока на мислите си. Звучи лесно – но дали всъщност е така? Първосигнално бихме отговорили – не! В натовареното си ежедневие мислим за толкова много неща, как изобщо ще успеем да следим и това, за което мислим?

Какво представлява подсъзнанието?

Най-просто казано това е складът, в който се съхраняват всички наши преживявания, знания и емоции, които са извън активната ни памет. Най-добре можем да го опишем като „айсберг“ - това, което виждаме на повърхността (около 10%) е нашето съзнание – всичко друго, което остава скрито (около 90%) е нашето подсъзнание – то е „програмата“, която управлява целия ни живот.

Много хора смятат, че нямат сила и не могат да му влияят. Това е напълно грешно! Съществуват методи, с които можем успешно да препрограмираме съзнанието – а оттам и да повлияем на развитието на живота ни и всичко, което се случва в него. Начинът на мислене и мислите, които избираме могат да ни помогнат да намерим мечтания партньор, да получим успехи в професионалната сфера, да привлечем повече пари, пътувания, да бъдем по-здрави и красиви.

Странни неща, които влияят на сънищата ни?

Как можем да направим това? Предлагаме ви няколко прости трика, които ще ви помогнат да контролирате подсъзнанието си. Ето ги:

Спрете се и успокойте дъха си

Подсъзнанието ни помага да вземаме решения на базата на предишен опит, емоции и натрупани знания. Какво се случва обаче, ако действаме под стрес? Това със сигурност няма да ни е от полза. Импулсивните действия, които предприемаме под влиянието на емоцията невинаги са правилни – особено, ако говорим за отговорни решения в работната среда. Изглежда старото правило: „Брой до 10, преди да действаш“ – важи с пълна сила.

Ако се намирате в ситуация на силна нервна възбуда – намерете тихо място и се опитайте да дишате дълбоко за няколко минути. Това просто действие ще ви успокои, ще ви помогне да се свържете със себе си, да действате по-рационално и не на последно място – ще ви предпази от разрушителното действие на стреса върху организма.

Медитирайте

Свързани статии

В началото може и да ви се стори трудно – просто да седнете и да се опитате да изчистите ума си. Колкото повече практикувате усамотение, толкова по-ясно ще забележите, че все по-лесно влизате в медитацията. Не е необходимо да посещавате курс или да заемате конкретна поза. Просто се отпуснете, седнете или легнете така, че да ви е удобно и се опитайте да успокоите съзнанието си. Не след дълго ще усетите връзката със самите вас – това ще ви помогне да осъзнаете истинските си желания.

Изричайте мантри

Мантри, молитви – както и да ги наричаме – тези вълшебни повтарящи се думи имат силата да се превръщат във внушения, които ще ви помогнат за промяната в живота ви, която винаги сте искали да се случи. Започнете деня си с няколкоминутна молитва – не е нужно да е нищо определено или специално – нека това да бъдат думи, които ви карат да се чувствате добре. Поглеждайки се в огледалото сутрин си кажете: „Аз съм си достатъчен. Аз заслужавам любов, успех и здраве“ – нека това бъде прекрасен старт на един прекрасен ден и живот!

Сънища, които не бива да подминавате

Променете отношението към себе си

Въпреки социума и нормите, които би трябвало да следваме в обществото, дълбоко в себе си ние сме същества, които се усещат едно друго. Нямаме обяснение защо изпитваме неприязън към човек, с когото току-що сме се запознали и нямаме идея защо самите ние не сме харесвани. Това, което чувстваме и мислим за себе си дава сигнал на другите как да се отнасят с нас. Ако постоянно мислим: „Аз не съм достойна за обич“ – не се учудвайте, ако имате проблеми в любовната сфера. Променете това убеждение, кажете си: „Аз заслужавам любов и я получавам“ – с тази нагласа успехът е гарантиран! Можете да използвате тази мощна сила за всички сфери на живота си. Дори в началото самите вие да не вярвате в новите убеждения – не се отказвайте. Не след дълго те ще ви звучат съвсем нормално. И най-дългият път започва с първата крачка!

Коментирай